Hotarare de Guvern: si copiii pot aduce bani in casa. Ce “meserii” pot avea minorii

Activitatile remunerate pe care le pot presta copiii incepand de astazi sunt urmatoarele:
– actor, figurant, cantaret, muzician, dansator, acrobat la manifestari cu caracter cultural, educativ sau artistic, cum ar fi: teatru, opera, balet, circ, concursuri de dans, de muzica sau interpretare, alte concursuri sau activitati de scena, dar si la filmari pentru filme artistice, filmari, inregistrari sau emisiuni in direct pentru radio si televiziune, figurant sau model la sedinte foto, figurant sau model la prezentari de moda, sportiv profesionist in sportul de performanta.
“Minorul poate presta activitati remunerate in domeniile mentionate, in baza unor conventii care se vor incheia intre organizator si parinti/ reprezentant legal al copilului, sau direct cu copilul, daca are peste 14 ani, dar cu incuviintarea prealabila a parintilor/ reprezentantului legal”, sustine sursa citata.
Potrivit hotararii adoptate, activitatile prestate de copil se vor desfasura cu respectarea mai multor conditii: sa nu fie munci periculoase pentru copii, sa se desfasoare intre anumite intervale orare ale zilei, in functie de varsta copilului.
De asemenea, durata activitatii prestata de copii trebuie sa nu depaseasca un anumit numar de ore saptamanal si zilnic, in functie de varsta copilului, iar aceste activitati sa fie insotite de pauze.
Pe durata prestarii activitatilor, copilul trebuie sa fie insotit de un adult, care poate fi unul dintre parinti ori o persoana desemnata de acestia ori o persoana desemnata de organizator si agreata de comun acord cu parintii.
Totodata, prestarea de catre copii a activitatilor mentionate este conditionata de informarea prealabila a serviciul public de asistenta sociala, prin depunerea unei note de informare inainte de inceperea efectiva a activitatii la serviciul public de asistenta sociala de la domiciliul copilului.
“Daca exista suspiciuni cu privire la utilizarea de catre parinti/ reprezentanti legali a sumelor obtinute de copil in alt scop decat cel al interesului superior al acestuia, reprezentantii Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului se autosesizeaza si solicita parintilor sau reprezentantului legal sa prezinte un raport cu privire la modul in care au administrat veniturile copilului obtinute din activitatile prestate. In cazul in care parintele/ reprezentantul legal nu poate justifica utilizarea sumelor obtinute de copil, DGASPC poate sesiza instanta de tutela”, se mai arata in actul normativ.
In cazul in care parintii sau organizatorii nu respecta conditiile impuse prin lege, sunt prevazute sanctiuni contraventionale cuprinse intre 1.000 si 8.000 de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *