Hrebenciuc: Tot ce facem ca parlamentari e trafic de influenta

de Emma Toader – Mediafax Publicat la: 25.09.2013 14:28 Ultima actualizare: 25.09.2013 14:29

Vicepresedintele Camerei Viorel Hrebenciuc le-a spus deputatilor, in sedinta Biroului Permanent, ca “orice telefon” pe care il dau ca sa “ajute” o primarie din colegiul lor este trafic de influenta, iar Legea 78/2000 privind prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie le creeaza “dificultati”.
Hrebenciuc a facut aceste afirmatii, saptamana trecuta, in sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, conform stenogramei reuniunii.

Discutia a pornit de la democrat-liberalului Ioan Oltean, care a cerut acordul conducerii Camerei pentru a solicita Comisiei juridice a Camerei Deputatilor sa dezbata proiectul de lege privind reglementarea activitatii de lobby in Romania, care apoi sa fie analizat de plenul acestui for legislativ.
“Da, sunt de acord. Domnule Ciuca (presedintele Comisiei juridice – n.r.), va rog sa luati nota de treaba aceasta pentru ca acum tot ce facem ca parlamentari este trafic de influenta. Cu ocazia aceasta sa ne uitam atent si la Legea 78/2000 (Legea privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie – n.r.), pentru ca aceasta este chestiunea care ne creeaza dificultati in activitatea noastra de parlamentari – orice telefon pe care il dati ca sa ajutati o primarie din colegiul dumneavoastra este trafic de influenta. Tin sa va invederez acest lucru”, a avertizat Viorel Hrebenciuc, care a condus sedinta Biroului Permanent al Camerei Deputatilor din 18 septembrie.
Liderul deputatilor PDL, Mircea Toader, a aratat ca traficul de influenta este legat de “voturi”.
“Motivul este: castigi traficul de influenta ca aduci voturi. Acesta este si mai periculos”, a spus Toader.
Presedintele Comisiei juridice, Bogdan Ciuca, a sustinut ca, la sfarsitul vacantei parlamenatre, Comisia juridica a avut o dezbatere pe subiectul reglementarii activitatii de lobby, in parteneriat cu Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane, iar activitatea de lobby “nu are nimic de-a face cu traficul de influenta”.
“Concluzia a fost ca se cere reglementarea acestei activitati de lobby tocmai din perspectivele pe care si dumneavoastra aici in mare parte le-ati prezentat. Activitatea de lobby nu are nimic de-a face cu traficul de influenta, nu este o exceptare de la Legea privind traficul de influenta”, a precizat Ciuca.
El le-a explicat colegilor sai ca activitatea de lobby este “o activitate de reprezentare profesionista a unei persoane, a unui individ sau a unei societati in procesul de reprezentare a intereselor”.
Ciuca i-a invitat pe deputatii prezenti, la un exercitiu de imaginatie, dand ca exemplu “o fabrica de suruburi”.
“Imaginati-va ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *