Iasi, capitala cuvios-tiganeasca a culturii

Iasi, capitala cuvios-tiganeasca a culturii

Cu tot respectul pentru tigani, da? numai lor le sta bine imbracati in 20 de culori odata. De la capitala culturala si regionala Iasi am fi avut, insa, alte pretentii. Cladirile Iasului capata, insa, de la o zi la alta, combinatii coloristice de piranda plecata in petit. Iesenii ar putea ajunge curind sa regrete griul monoton, dar decent, al blocurilor de locuinte. Palatul Culturii, cindva cu alura nobila, acum sclipeste a palat de bulibasa. Iar prin cartiere, la moda este ca blocurile sa fie pictate cu invataminte biblice.

GALERIE FOTO COMPLETA

Prin capitala Moldovei, blocurile au inceput sa schimbe culoarea gri. Din pacate, nu cu o alta culoare, ci mai degraba cu alte 20 simultan.

Tudor Florea, care locuieste de aproape 14 ani in Iasi, ne-a scris ca este oripilat de atmosfera de film indian pe care o simte atunci cind vine acasa:

Vreau sa atrag atentia asupra unui fenomen care a luat amploare si, se pare, edililor nu le pasa. La Iasi, oras cu pretentii de capitala culturala, de desigul fatadelor se ocupa echipe de muncitori necalificati.

Constransi de saracie si ademeniti cu vorbe dulci care le promiteau reabilitari termice gratuite si un var proaspat pe casa scarii, multi ieseni si-au dat acordul pentru construirea de locuinte pe blocul in care locuiesc. Astfel, in cativa ani de febra a reabilitarilor termice, orasul a ajuns sa arate ca fustele colorate si inflorate purtate de tiganci.

Nu ma pricep la proceduri, dar pun si eu o serie de intrebari, ca tot omul:

* De ce este permis ca fiecare sa-si vopseasca balconul in ce culoare vrea muschiul lui?
* Primaria Iasi nu are nimic de spus in aceasta privinta?
* Care bugetar nemultumit ca i s-a taiat din salariu este responsabil cu aprobarea capodoperelor de arta pictate pe blocuri de muncitori necalificati?

Erau mai misto blocurile gri. Parerea mea. Tudor Florea

Dar Tudor, care locuieste in cartierul Pacurari, se poate considera fericit. Macar cladirile de la el de acasa nu ii tin lectii de morala crestina, lectii de care au parte concitadinii lui ieseni din cartierul Mircea cel Batrin. Acolo, blocurile au fost renovate in stil manelisto-pocaistic si decorate cu citate din diversi popi si diverse evanghelii ? ca sa le mai ia gindul iesenilor de la ghinionul ca traiesc intr-unul dintre judetele campioane la rata somajului.

Insa bomboana de pe coliva imaginii Iasului ca oras cultural o pune, evident, cladirea cindva cunoscuta ca Palatul Culturii. Actualmente, acoperisul original de ardezie, de la incepului veacului al XX-lea, a fost inlocuit cu tabla zincata, ceea ce ii ofera un luciu aparte, de palat bulibasesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *