IGPR reinnoieste parteneriatul cu BSA pentru combaterea pirateriei in Romania.

Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) si BSA | The Software Alliance (BSA) au reinnoit?protocolul de colaborare pentru prevenirea si combaterea pirateriei software in Romania. Primele efecte ale combaterii acestui fenomen in tara noastra s-au resimtit mai ales in economia nationala, veniturile din domeniul sfoturilor crescand in ultimii ani.
Parteneriatul IGPR – BSA intra, o data cu reinnoirea de astazi, in cel de-al treilea an, dupa ce au fost deja inregistrate evolutii in primii doi ani. In baza cooperarii dintre cele doua institutii peste 40.000 de companii au fost informate cu privire la riscurile asociate utilizarii programelor de calculator neautorizate, dar si la pasii pe care ii pot urma companiile in cazul in care nu se afla in legalitate.?
IGPR a continuat actiunile de combatere a pirateriei, in primele luni ale anului avand loc aproximativ 600 de verificari, dintre care jumatate s-au soldat cu dosare penale.?Peste 2.000 de unitati PC si suporturi digitale au fost ridicate, iar valoarea prejudiciilor solicitate de titularii de drepturi s-a ridicat la peste 400.000 Euro.?
“In ultimii ani, pirateria software in Romania a fost in scadere, iar un rol important il joaca initiativele de informare a companiilor cu privire la riscurile pe care si le asuma, dar si cu privire la metodele prin care ele pot verifica in ce masura sunt expuse acestor riscuri si cum pot corecta eventualele probleme”, declara?Magda Popescu, outside counsel in cadrul?BSA | The Software Alliance?
Citeste si?DreamHack Bucuresti: Cum a ajuns Romania in primele cinci tari din lume la sportul electronic
Cat pierde Romania din pirateria de sfotware
Astfel, daca in 2007 rata pirateriei atingea 68% in Romania, in 2011 aceasta a scazut la 63% din totalul softurilor utilizate, potrivit unui raport al IDC. De asemeni o scadere de la 35% la 33% a fost inregistrata si la nivelul UE, in timp ce pentru restul lumii rata a crescut de la 38%, in 2007, la 42%, in 2011.
Avand in vedere faptul ca piata a crescut foarte mult in acest interval, desi pe anumite piete rata pirateriei a scazut, pierderile inregistrate au crescut. Romania pierdea in 2011 circa 207 milioane dolari, fata de doar 151, in 2007. La nivel mondial se pierdeau din cauza softurilor piratate, in 2011, 63,45 miliarde dolari.
Riscurile infectarii cu malware in cazul pirateriei
Potrivit studiului IDC, publicat in martie 2013, “Lumea periculoasa a software-ului contrafacut si piratat”, unul din trei calculatoare, din mediul de afaceri, care are instalat software contrafacut, este deja sau va fi infectat cu malware pana la sfarsitul anului 2013. Programele pentru calculator nelicentiate nu au de cele mai multe ori activate elementele de securitate ale programului, astfel ca sunt insotite, de obicei, de malware (virusi, troieni, programe spion etc.) sau permit descarcarea de malware ulterior, dupa instalare.??
Printre situatiile care amplifica amenintarile la adresa securitatii informatice a companiei se numara utilizarea unui sistem de operare cu o vechime mai mare de 10 ani, lipsa unei retele sau a unui server securizat pentru acces controlat la datele importante ale firmei, dar si alegerea unei solutii de licentiere neadecvate. Potrivit studiului 45% din softul piratat este descarcat de pe internet.
Raspunderea in fata legii
Infractiunile de incalcare a drepturilor de autor …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *