Imperiul miliardarului Rinat Ahmetov se implica in criza din estul Ucrainei

Calmul a revenit marti la Mariupol, in sud-estul Ucrainei, dupa mai multe zile de violente sangeroase care au implicat prorusii si fortele ucrainene, in parte gratie implicarii miliardarului Rinat Ahmetov, omul puternic din aceasta regiune.
“Dupa revoltele din 9 mai, care s-au soldat cu sapte morti si 42 de raniti, populatia era inspaimantata, politia demoralizata. Erau multe jafuri in magazine, furturi de masini, haos si sentimentul unui vid de putere … trebuia reactionat”, povesteste Iuri Zincenko, in varsta de 39 de ani, directorul uzinei metalurgice Ilici, principalul angajator din regiune si una dintre cele mai prospere ale imperiului industrial al lui Rinat Ahmetov.
Conducerea uzinei Ilici a decis sa infiinteze o militie non-armata, recrutata din randul celor 30.000 de angajati ai sai, pentru a ajuta la restaurarea ordinii in acest oras portuar cu 500.000 de locuitori, situat pe litoralul Marii Azov.
“Este perfect legal. Oamenii nostri patruleaza cu politia, nu poarta arme. Sunt doua zile de cand am inceput si deja nu mai sunt jafuri si oameni inarmati in oras. Situatia s-a calmat net”, asigura Zincenko.
Intr-adevar, la Mariupol pot fi intalnite grupuri de circa zece barbati, usor de recunoscut dupa vesta cu numele uzinei, insotiti de cativa politisti.
Primul semn al unei ameliorari a situatiei este faptul ca barierele care au fost ridicate in oras de separatistii prorusi au disparut, au constatat jurnalistii AFP.
“Dupa acelasi model, vom forma patrule in alte orase din regiunea Donetk”, unde Rinat Ahmetov are uzine, asigura Zincenko.
Uzina Ilici a lui Ahmetov ajuta direct politia, furnizand in special carburant politistilor ale caror sedii au fost incendiate in timpul revoltelor.
“Ne iubim tara, suntem pentru o Ucraina unita. Suntem patrioti”, a declarat Zincenko, in timp ce drapelele ucrainene flutura alaturi, in fata sediului administratiei?companiei.
Rinat Ahmetov, cel mai bogat barbat din Ucraina, cu o avere estimata la peste 11 milliarde de dolari de catre Forbes, este o figura prezenta permanent in viata economica si politica a regiunii.
Cotizatia uzinei metalurgice Ilici din Mariupol reprezinta 25 la suta din bugetul total al regiunii Donetk, una dintre cele doua regiuni din estul tarii unde prorusii si-au proclamat, duminica, independenta.
Dar in conflictul dintre Kiev si separatistii inarmati prorusi, Ahmetov depune eforturi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *