Imprumutul de la FMI e maruntis. Statul se indatoreaza MASIV “pe sest”

Ministerul Finantelor a imprumutat joi, 12 septembrie, 1,5 mld. euro de pe piata externa, printr-o emisiune de obligatiuni cu dobanda de 4,8%, potrivit unor surse din piata.
Scadenta imprumutului este de sapte ani. Potrivit surselor bancare citate de Mediafax, investitorii au subscris peste 6,2 miliarde de euro la emisiunea de euroobligatiuni a Romaniei, depasind de patru ori suma maxima pentru care Ministerul Finantelor intentiona sa o atraga de pe pietele externe, de 1,5 miliarde euro.
Ministerul Finantelor Publice a programat pentru septembrie sa atraga alte 3,87 miliarde lei de pe piata locala, cu mai mult de 1 miliard de lei peste suma titlurilor care ajung la scadenta, de 2,78 miliarde lei.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a imprumutat de pe piata interna 32,091 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe de 1,42 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari.
Autoritatile romane au convenit, la finalul lunii iulie, cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana un acord preventiv pe doi ani care va totaliza 4 miliarde euro, suma impartita egal de cele doua institutii financiare internationale, acordul stand-by urmand sa fie discutat de boardul FMI in toamna.
Datoria externa in valuta?a statului roman?a fost 27 de miliarde de euro la finalul lunii iulie, potrivit Ziarului Financiar. In lei, datoria statului este de 65 de miliarde, echivalentul a 15 miliarde de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *