In cazul “Elnava”, afacere de tip “ICAa”, anchetele bat pasul pe loc

In dosarul anchetat de DIICOT Bucuresti estei mplicat si afaceristul Catalin Chelu, dat in?urmarire internationala.
Un caz similar cu cel al Afacerii “ICA”, in care a ajuns in inchisoare Dan Voiculescu, este cel al tranzactionarii a 98% din actiunile fabricii de elice navale Elnav SA Galati, in care e implicat omul de afaceri Catalin Chelu, dat in urmarire internationala dupa ce a fugit din tara pentru a nu executa cei 6 ani de inchisoare la care fusese condamnat in alt dosar. In februarie 2006, in calitate de presedinte al CA-ului SIF Moldova, Chelu a aprobat vanzarea, la un pret mai mic decat cel real, a 58% din actiunile Elnav, detinute de SIF.
Cel care a cumparat actiunile, omul de afaceri Cornel Mangalea, galatean ca si Chelu, a mai cumparat, de la Nicorex SRL, si alte 40% din actiunile Elnav, in cazul acestei tranzactii existand acuzatii de inselaciune. In 2003, SC Total Service SRL, administrata de Gheorghe Mardare, si SC Nicorex SRL, administrata de Ion Panaghia, se asociasera pentru “productie si vanzari in domeniul tehnologiei electroradiante”. In martie 2004, Nicorex l-a imputernicit pe Gheorghe Mardare sa achizitioneze 546.899 de actiuni Elnav. Tranzactia a fost efectuata. In procesul-verbal al CA-ului Nicorex, din 7 iulie 2004, se precizeaza ca “drepturile juridice, economice, financiare dobandite de asociati nu pot fi folosite numai de una din partile contractante, fara acceptul scris al celeilalte parti”.
In concluzie, Panaghia nu-i putea vinde lui Mangalea cele 40% din actiunile Elnav fara acordul lui Mardare. Totusi, tranzactia a avut loc pe 20.06.2006, fara ca Mardare sa-si fi dat acordul. Ambele tranzactii sunt cercetate penal de 8 ani, de 7 ani cercetarile fiind efectuate de catre DIICOT Bucuresti in dosarul 394/D/P/2007, in care mai sunt conexate si alte dosare in care Chelu e acuzat de manipularea pietei de capital si de preluarea ilegala a pachetului majoritar de actiuni al SC Plase Pescaresti SA Galati. Dosarul a fost preluat de DIICOT Bucuresti dupa ce, in dosarul 215/P/2007, Parchetul de pe langa Tribunalul Galati a respins cererea lui Mardare prin rezolutia din 16.07.2007, a prim-procurorului Nicolae Chirila. Ulterior, instanta Tribunalului Galati a dispus reluarea cercetarilor, Curtea de Apel a anulat sentinta tribunalului si astfel dosarul a ajuns la DIICOT.
DNA a dispus NUP
In 2011, cazul a fost cercetat si de DNA. Potrivit rezolutiei nr. 179/VIII/1/2011, procurorul de caz a retinut detaliile asocierii dintre Mardare si Panaghia, inclusiv intelegerea convenita ca drepturile comerciale “dobandite de asociati nu pot fi folosite numai de una din parti, fara acceptul scris al celeilalte parti”, dar si rezolutia din 2007, respectiv faptul ca Parchetul de pe langa Tribunalul Galati a dispus scoaterea de sub urmarire …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *