In ce tara sunt cele mai mari salarii din Europa

Elvetia acorda cele mai mari salarii din Europa, devansand Norvegia si Danemarca, se precizeaza intr-un studiu publicat, joi, de Oficiul federal de statistica din Elvetia (OFS), in raportul sau privind indicatorii de pe piata muncii.

Concret, in 2010, un angajat cu program normal de lucru in sectorul industrial sau al serviciilor din Elvetia a primit un salariu mediu brut anual de 63.549 euro, adica de 13,8 ori mai mare decat un salariat bulgar. In Norvegia, salariul mediu brut anual a fost de 55.370 euro, iar in Danemarca de 51.485 euro.
In cazul vechilor 15 state membre UE, cele mai reduse remuneratii au fost acordate in Portugalia (17.193 euro), Grecia (25.696 euro) si Spania (26.621 euro). Daca sunt luate in calcul si tarile care au aderat la UE dupa 2004, pe ultimele pozitii se afla Romania (6.048 euro) si Bulgaria (4.618 euro).
Oficiul federal de statistica din Elvetia subliniaza, insa, ca salariu mediu brut anual este influentat de cat de puternic este francul elvetian. Pentru a putea compara salariile in functie de puterea lor reala de cumparare, remuneratiile exprimate in moneda nationala trebuie convertite intr-o moneda virtuala denumita puterea de cumparare standard. In acest caz, salariile din Elvetia sunt doar de 4,3 ori mai mari decat in Bulgaria.
Exprimate in euro, salariile angajatilor elvetieni sunt de 1,6 ori mai mari decat cele ale salariatilor austrieci si germani si de 1,8 ori mai mari decat cele ale salariatilor francezi si duble fata de cele ale italienilor. Insa, utilizand puterea de cumparare standard diferentele se atenueaza, astfel ca in raport cu salariatii germani, elvetienii primesc o remuneratie de 1,2 ori mai mare. In raport cu omologii lor din Austria, salariile angajatilor elvetieni sunt de 1,3 ori mai mari. Comparativ cu cele acordate angajatilor francezi si italieni, salariile platite in Elvetia sunt de 1,4 ori respectiv 1,5 ori mai …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *