In plina criza cu Rusia, fostul cancelar al Germaniei petrece alaturi de Vladimir Putin

Fostul cancelar german Gerhard Schroder si-a serbat luni implinirea celor 70 de ani in compania lui Vladimir Putin, o initiativa criticata puternic in Germania, in plina criza ucraineana, relateaza AFP.
Fotografii cu Schroder, zambind larg si imbratisandu-se calduros cu presedintele rus dupa ce coboara din masina, in fata Palatului Iusupov de la Sankt Petersburg, au facut inconjurul presei germane si au determinat Guvernul federal sa se distanteze.
Schroder nu reprezinta Guvernul german si “este clar ca nu mai este activ politic de o anumita perioada de timp”, a declarat pentru AFP un oficial guvernamental.
Un prieten mai vechi al lui Putin, Schroder este presedintele Consiliului de Supraveghere a North Stream, gazoductul care asigura legatura intre Rusia si Europa via Marea Baltica.
Verzii germani, fostii parteneri de coalitie ai fostului cancelar, si-au exprimat furia marti. Criticand “un episod trist in istoria oportunismului politic”, ei s-au declarat “stanjeniti” de aceasta “identificare fara nuante a lui Schroder cu despotul Putin”, a declarat pentru cotidianul Handelsblatt Volker Beck, un purtator de cuvant al grupului parlamentar al formatiunii.
“Sper ca aceasta intalnire Putin-Schroder sa serveasca, inainte de toate, la eliberarea membrilor misiunii OSCE in Ucraina de est”, a adaugat el, in contextul in care sapte observatori ai organizatiei, inclusiv patru germani, sunt retinuti in continuare de catre separatisti prorusi.
Presa si-a exprimat, de asemenea, indignarea. El “ridiculizeaza politica externa germana”, sublinia influentul saptamanal Der Spiegel in editia online. “Este o eroare daca fostul cancelar crede ca poate sa continue ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic. Guvernul federal (din care face parte partidul sau) incearca cu disperare sa-l impiedice pe preietenul sau Putin sa puna in practica o politica hegemonica in Europa de Est. Intr-un asemenea context, un fost sef de Guvern german ar trebui sa pastreze distanta, in public”, scrie revista.
Cotidianul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) si-a exprimat, de asemenea indignarea, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *