Incapabile sa combata coruptia, statele se lupta cu criza. Vezi care sunt cele mai corupte tari

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Coruptia adanceste criza datoriilor in Europa, apreciaza Transparency International, care insista asupra pozitiei ocupate de Italia si Grecia in raportul sau anual publicat joi.

Potrivit organizatiei, dificultatile economice cu care se confrunta zona euro sunt „in parte legate de incapacitatea puterilor publice de a combate coruptia si evaziunea fiscala, care figureaza intre cauzele principale ale crizei”, se arata in raport, scrie Mediafax.
Romania ocupa locul 75 in clasamentul Transparency International pe anul 2011 privind perceptia coruptiei, care numara 182 de tari, cu 3,6 puncte, fiind la egalitate cu China si in coborare cu sase pozitii fata de anul precedent.
In 2010, Romania ocupa locul 69 in clasament, cu 3,7 puncte si locul 25 intre cele 27 de state membre UE, in urma sa fiind Bulgaria (3,6 puncte) si Grecia (3,5 puncte). In cadrul UE, Romania devanseaza si in acest an Grecia (locul 80 cu 3,4 puncte) si Bulgaria (locul 86 cu 3,3 puncte).
Potrivit clasamentului, la nivel global, Romania este la egalitate cu China, fiind devansata de Croatia (locul 66 cu 4 puncte) si Macedonia (locul 69, la egalitate cu Italia, cu 3,9 puncte), ambele tari candidate la UE.Chiar inaintea Romaniei, pe locul 73, se afla, la egalitate, Brazilia si Tunisia, cu 3,8 puncte. Republica Moldova se afla pe locul 112 cu 2,9 puncte. Somalia si Coreea de Nord ocupa impreuna locul 182, ultima pozitie a clasamentului, fiind percepute ca cele mai corupte tari, cu nota 1,0.La celalalt capat al clasamentului, Noua Zeelanda ocupa primul loc, cu 9,5 puncte, situandu-se in fata a trei tari nordice, si anume Danemarca (9,4), Finlanda (9,4) si Suedia (9,3), urmate de Singapore (9,2).
Aproximativ doua treimi dintre tarile de pe lista au note mai mici de 5, ceea ce arata, potrivit organizatiei nonguvernamentale (ONG), ca mai sunt multe de facut in cadrul luptei impotriva coruptiei.”Fie ca sunt din Europa, afectata de criza datoriei, sau din lumea araba, la inceputul unei noi ere politice, liderii trebuie sa ia in considerare necesitatea unei mai bune guvernante”, subliniaza Huguette Labelle, din cadrul Transparency International, cu sediul la Berlin.Cea mai mare …

spot_img