Incepe procesul lui Ponta. Ce a scris premierul pe Facebook, inainte de primul termen

Publicat la: 21.09.2015 10:40 Ultima actualizare: 21.09.2015 10:58

Procesul lui Victor Ponta, trimis in judecata in dosarul Turceni-Rovinari, incepe luni, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa ce procurorii DNA au trimis joi dosarul la instanta.

Luni, de la ora 12.00, este primul termen stabilit de judecatorul de camera premiliminara pentru verificarea masurilor asiguratorii si preventive din dosar.
Inaintea primului termen al procesului , dar si a sedintei PSD in care se va discuta despre situatia sa in fruntea guvernului, Victor Ponta a facut o postare pe Facebook in care a evocat Ziua Internationala a Pacii.

“Ziua Internationala a Pacii – o sarbatoare a Organizatiei Natiunilor Unite de care sper sa tina cont toata lumea, mai ales cei din zonele de conflict de pe glob. De multe ori cred ca din cauza tumultului de zi cu zi uitam de puterea creativa extraordinara pe care o are buna-intelegere. O zi frumoasa tuturor!”, a scris luni Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.
?Intr-o postare pe Facebook, publicata duminica seara, Victor Ponta a sustinut ca nu a facut niciodata “ceva ilegal sau rau cu intentie”, a invatat din greseli si a cerut iertare cand a gresit.

Procurorii DNA l-au trimis in judecata joi pe Victor Ponta, alaturi de alte patru persoane, in dosarul Turceni-Rovinari.
Dosarul a fost inregistrat tot joi la Inalta Curte de Casatie si Justitie, procurorii propunand mentinerea masurilor preventive si asiguratorii dispuse in timpul cercetarii.
Magistratul Cristina Rotaru, de la ICCJ, care trebuia sa analizeze dosarul premierului Victor Ponta, vineri, in camera preliminara, s-a abtinut, ea fiind judecatorul care in dosarul “Trofeul calitatii” a decis, in opinia separata, achitarea lui Adrian Nastase.
Premierul Victor Ponta a fost trimis in judecata pentru 17 infractiuni de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis in calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat “Ponta Victor-Viorel”.
In acelasi dosar, Dan-Coman Sova, avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati “Sova si Asociatii”, in prezent senator, va fi judecat, pentru trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani. Sova a fost trimis in judecata sub control judiciar.
Procurorii i-au trimis in judecata, in libertate, si pe Laurentiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una in forma continuata, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de cinci infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, din care una in forma continuata, si Laurentiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul.
Potrivit procurorilor DNA, in perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, prin cabinet individual de avocat, Victor-Viorel Ponta a obtinut de la SCA “Sova si Asociatii” suma 181.439,98 de lei, pentru activitati care, in realitate, nu s-au efectuat.
Procurorii DNA spun ca in 30 august 2007 intre SCA “Sova si Asociatii”, reprezentata de Dan-Coman Sova si Cabinetul Individual de Avocat “Ponta Victor-Viorel”, reprezentat de Victor Ponta, s-a incheiat o “conventie de conlucrare profesionala”, avand ca obiect “conlucrarea celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea”.
Conventia a fost incheiata pe o perioada nedeterminata, in aceasta fiind ca pentru lucrarile profesionale efectuate in conlucrare onorariile sa fie incasate de societatea de avocati, iar Victor Ponta sa primeasca o suma fixa de 2.000 de euro, pentru care va emite o factura lunara.
“Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007 inculpatii au hotarat suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel pentru luna octombrie 2007 (luna in care Sova Dan-Coman s-a inteles cu inculpatul Cristea Dumitru sa incheie un contract de asistenta juridica prevazut cu comision de succes). In data de 27 martie 2008, inculpatii au incheiat un act aditional la conventia de conlucrare profesionala, in sensul ca s-a modificat onorariul cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel la suma de 3.000 euro (cu o luna inainte, cele doua complexe energetice incheiasera cu SCA Sova si Asociatii alte contracte de asistenta juridica prevazute cu comision de succes)”, au aratat procurorii DNA in actul de sesizare a instantei.
Conform procurorilor anticoruptie, conventia de conlucrare a fost incheiata in luna decembrie 2008, moment in care Victor Ponta a devenit ministru.
DNA mai spune ca in perioada octombrie 2007 – decembrie 2008 pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare Victor Ponta a emis, in calitate de avocat, un numar de 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societatii de avocati SCA “Sova si Asociatii”, care a efectuat plata contravalorii lor, dupa care le-a inregistrat in contabilitate.
Sumele aferente celor 17 facturi reprezinta cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale, avand in vedere ca, in realitate, Victor Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesionala in temeiul conventiei de conlucrare, mai arata DNA.
“Sova Dan-Coman a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati. Din probele administrate a rezultat ca, prin incheierea contractului de conlucrare, s-a urmarit bonificarea inculpatului Ponta Victor Viorel pentru contractele incheiate de SCA Sova si Asociatii cu complexurile energetice, avand in vedere ca a rezultat ca aceste contracte nu s-ar fi incheiat daca, la nivelul companiilor de stat, nu ar fi existat perceptia ca Sova Dan Coman beneficiaza de sustinerea inculpatului Ponta Victor Viorel”, au precizat procurorii.
Potrivit procurorilor, in 18 iulie 2011, in timpul desfasurarii unui control fiscal, Victor Ponta a raspuns in scris in cadrul unei note explicative la trei intrebari adresate de inspectorii ANAF, in cuprinsul careia a prezentat o stare de fapt inexistenta, in sensul ca a acordat “Consultanta in dosare penale aflate pe rolul Parchetelor”.
Ulterior, pe fondul aceluiasi control fiscal, Victor Ponta s-ar fi inteles cu Dan Sova ca acesta sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati rapoarte de activitate juridica ce ar fi fost prestata de Ponta in cele 16 luni cat a durat conventia.
“Intrucat specializarea juridica lui Ponta Victor-Viorel este dreptul penal, s-a stabilit ca activitatile sa vizeze asistenta juridica in dosare de natura penala in legatura cu clientii societatii de avocati.In cursul lunii august 2011, in vederea depunerii la organele fiscale, inculpatii Sova Dan Coman si Ponta Victor-Viorel au intocmit in fals 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *