Incubatorul terorismului international

In timp ce Damascul a organizat o parodie de alegeri prezidentiale, djihadisti din intreaga lume vin in Siria aparent pentru a lupta alaturi de rebeli, in realitate pentru a se alatura grupurilor djihadiste legate de Al Qaeda ce vor instaurarea “Statului islamic al Irakului si Levantului”. Statele occidentale sunt din ce in ce mai preocupate de faptul ca acesti djihadisti revin in tarile lor antrenati si pregatiti pentru comiterea de atentate, dar nimeni nu stie cine si cati sunt.
Expertii sustin ca este timpul sa pri?vim adevarul in fata – Siria djihadului mondializat este mai periculoasa pentru noi decat cea a dictatorului Assad. Interesele si principiile democratiilor occidentale sunt de acum clar amenintate de haosul sirian. Siria a devenit incubatorul terorismului international, asa cum dovedeste arestarea lui Mehdi Nemmouche, prezumptivul autor al atentatului comis in fata Muzeului evreiesc din Bruxelles. El a petrecut un an in Siria, unde s-a alaturat gruparilor islamiste, ca Statul islamic al Irakului si Levantului (EIIL) sau “Allah e mare”.
Este cert ca EIIL atrage numerosi aspiranti la djihad, peste 2.000 de combatanti in Siria fiind europeni iar in Franta se inmulteste numarul celor care doresc inrolarea in brigazile internationale ale terorismului. Aparut in 2013 in Siria, EIIL a cucerit in ultimii ani numeroase locuri forte ale djihadului. De la descoperirea posibilelor legaturi intre Mehdi Nemmouche si EIIL, problema se pune acum de a sti daca grupul djihadist, celebru pentru violenta si cruzime, are obiective militare care ar face din Europa si in general din Occident o tinta potentiala. Expertii sustin ca deocamdata EIIL este inscris intr-o “logica regionala” care nu cuprinde vointa de a lovi tari occidentale. Este o reala diferenta fata de Al Qaeda care chiar prin vocea sefului sau, al-Zawahiri, a spus intotdeauna ca inamicul sau principal este Occidentul si in al doilea rand Israelul.
Temeri in SUA
Responsabili americani declara ca zeci de combatanti din SUA si un numar tot mai mare din Europa si Orientul Mijlociu, dispar din vedere dupa ce ajung in Siria. Este un fel de gaura neagra, arata un responsabil al luptei contra terorismului in Statele Unite. Responsabili americani descriu Siria ca un mediu intimidant pentru spionaj. CIA a exfiltrat personalul sau din Siria unde ambasada americana a fost inchisa cand conflictul s-a deplasat spre razboi civil.
Abordarea problemei a revenit dupa ce Moner Mohammad Abusalha a ambalat explozibil intr-un camion luna trecuta si a comis un atentat sinucigas in Florida. Familia sa ignora aparent faptul ca luptase in razboiul civil din Siria. Luni de zile, el a trimis e-mailuri indicand ca era in Iordania, eventual ingrijit pentru ceva rani dar departe de lupte. “Sunt aici acum, totul este bine”, scria intr-un e-mail adresat prietenului sau Taher Husaini din Vero Beach.
Organismele de lupta contra terorismului american nu au fost informate. Responsabili americani au …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *