Industria diplomelor, in colaps. Universitatilor private le-a scazut profitul de 200 de ori
Scaderea promovabilitatii la bacalaureat si declinul demografic, concurenta facuta de universitatile de stat si scumpirea traiului sunt cateva dintre explicatiile care pot lamuri prabusirea brusca a unei “industriia” care a beneficiat de un real sprijin politic, dar care a plasat performanta academica in zona umbrelor.
De la debutul crizei economice in Romania, numarul studentilor care frecventeaza universitatile private a scazut considerabil, odata cu veniturile acestora. In 2009, institutiile private de invatamant superior din Romania au inscris 127.000 de tineri, pentru ca pana in 2014, numarul sa scada de sase ori, la 22.000. Reducerea se reflecta si in veniturile inregistrate de cele mai mari sase universitati private din tara: cu 33 pana la 141% mai mici, potrivit bilanturilor depuse la Ministerul Finantelor. In aceste conditii, doua institutii de invatamant superior au intrat anul trecut pe pierdere: Universitatea Spiru Haret si Universitatea Romano-Americana. Cumulat, profitul celor mai mari sase universitati private era, in 2009, de 207 milioane de lei. In 2014 a ajuns la? numai un milion de lei.
(Datele complete pentru fiecare universitate privata, in GALERIA FOTO)
Scaderea numarului de studenti se va mentine
Rectorul Universitatii Romano-Americane, profesorul Ovidiu Folcut, a explicat pentru “Romania liberaa” ca defictul de 5 milioane de lei inregistrat in 2014 de institutia de invatamant pe care o conduce poate fi justificat prin faptul ca s-a cumparat o fosta baza sportiva, de cateva milioane de euro, si prin inceperea lucrarilor de refacere a acesteia. Rectorul sustine ca la Universitatea Romano-Americana nivelul taxelor este mai mare decat la celelalte scoli private, in conditiile in care nu a renuntat la organizarea unui examen de admitere. Totusi, Ovidiu Folcut a prezentat cateva dintre cauzele care au dus la scaderea generala a numarului de studenti.
“Principala cauza este legata de evolutiile demografice si cred ca numarul foarte mare de studenti existenti in sistem, la un anumit moment, a fost exceptia de la regula si nu invers. Avand in vedere ca nici evolutiile demografice viitoare nu sunt semnificativ diferite, consider ca tendinta se va mentine si in urmatorii ani. Criza economico-financiara s-a suprapus peste cea demografica si acest lucru a accentuat declinul numarului de studenti, deoarece costurile vietii de student au devenit inaccesibile pentru si mai multe familiia”.
Rectorul a precizat ca, in plus, multi tineri studiaza astazi in Italia sau Spania, tari unde parintii lor au migrat de mai multi ani. Si, spune Ovidiu Folcut, tot in afara tarii au ales sa studieze si absolventii de liceu cu rezultate academice bune, speriati de imaginea negativa a invatamantului romanesc. “Cresterea semnificativa a numarului de locuri cu taxa in invatamantul public a determinat o reducere si mai accentuata a numarului de studenti inmatriculati, per ansamblu, in universitatile particularea”, este o alta explicatie. Conducatorul Universitatii Romano-Americane spune ca incearca sa atenueze acesta tendinta negativa “prin deschiderea mai multor programe de studii in limba engleza, care se adreseaza preponderent studentilor internationalia” si prin atragerea candidatilor cu rezultate academice foarte bune care vor fi scutiti de taxe.
Cauza elevilor nepregatiti
Obstacolul de netrecut care a devenit examenul de bacalaureat pentru o mare parte dintre absolventii de liceu este principala cauza a regresului economic al universitatilor private in viziune profesorului? Corina Dumitrescu, presedintele Senatului Universitatii Crestine “Dimitrie Cantemira” (UCDC), institutie care a inregistrat anul trecut un profit cu 69% mai mic decat in 2009. Promovabilitatea scazuta de la bac a afectat in egala masura si institutiile de invatamant superior de stat, a precizat Corina Dumitrescu.
“Regresul financiar al tuturor universitatilor din Romania nu are legatura cu criza economica din ultima vreme. Cauza fundamentala este reprezentata de acel numar de 500.000 de tineri care in ultimii patru ani nu au mai reusit sa obtina bacula”, a mentionat presedintele Senatului UCDC.?
Cadrul universitar considera ca situatia actuala a deficitului de studenti nu doar ca nu se va rezolva in perioada urmatoare, ci se va agrava. “Peste un an vom vorbi de 600.000 de elevi nepromovati la bac, peste inca un an de 700.000 si tot asa, pana riscam sa ajungeau la un milion de tineria”. Iar aceasta agravare are, la randul sau, doua cauze profunde in invatamantul preuniversitar, potrivit Corinei Dumitrescu, cea care a fost propusa in 2012 sa devina ministru al Educatiei in Guvernul Ponta. “Orice elev va poate spune ca la clasa profesorul nu ii preda materia cum trebuie, pentru ca sa mearga la meditatii. Este ceva absolut sfidator. Multi elevi nu isi permit aceste meditatii si ajung nepregatiti in fata examenului de bacalaureat. Problema este cunoscuta, dar putina lume are curajul sa o spunaa”, este prima cauza identificata de aceasta. Mai mult, presedintele Senatului UCDC a constatat ca nici macar diploma de bacalaureat nu garanteaza, de multe ori, un tanar bine pregatit.
“Studentilor le lipsesc notiuni fundamentale pe care ar trebui sa le dobandeasca in liceu. Iar noi, la universitate, in loc sa punem o suprastructura intelectuala, trebuie sa refacem bazaa”, a precizat profesoara.
?A doua cauza a lipsei de studenti se regaseste in faptul ca in Romania s-a renuntat la examenul de admitere la facultati, ceea ce a facut ca examenul de bacalaureat sa devina, in perceptia Corinei Dumitrescu, prea important. a”S-a mutat absolut artificial accentul pe bacalaureat. Dar pana la momentul in care remotivezi profesorii din mediul preuniversitar sa ii faca meserie performant, ne trezim cu un milion de tineri fara diploma de bac. Daca s-ar introduce examenul de admitere in facultate, deja incepi sa salvezi destinea”, este pozitia cadrului universitar.
Romania nu are destui studenti
Asta in conditiile in care Romania se afla deja pe ultimele locuri in Europa la numarul de tineri cu studii superioare. “Nu e reala nici perceptia ca Romania are prea multi studenti. Suntem deja pe ultimele locuri si riscam sa ramanem chiar pe ultimul loc in UE. Pe date reale, Romania, in loc sa aiba 40% populatie tanara pana in 34 de ani cu studii superioare, va ajunge undeva la 20%a”, precizeaza Corina Dumitrescu.
Reprezentantii Universitatii Titu Maiorescu au identificat cauze similare pentru micsorarea veniturilor universitatii in ultimii cinci ani. “Vorbim de scaderea numarului de candidati, datorata, pe de-o parte, unui bacalaureat absolvit de din ce in ce mai putini elevi, dar si de marirea numarului de locuri la admitere in universitatile de stat concurente, pe de alta parte. In plus, o parte din profit au fost investiti pentru cofinantarea unor proiecte europene, dar si in vederea extinderii ofertei educationale cu noi specializari carora le trebuie timp pentru a deveni eficiente economica”, ne-a explicat profesorul Ana Maria Birtalan, din partea Universitatii “Titu Maiorescua”.
Am incercat un dialog si cu re?prezentantii celorlalte uni?versitati private mentionate in articol, dar nu am primit nici un raspuns la solicitarile noastre.
Motive directe si indirecte
Dincolo de explicatiile invocate de catre conducatorii universitatilor private, de-a lungul anilor au existat o serie de decizii legislative care au influentat scaderea numarului studentilor inscrisi la facultatile private. Daca in anul 2009 promovabilitatea la? bacalaureat era de …