Infractorul Liviu Dragnea a ratat la mustata majoritatea: ii lipsesc 12 prlamentari. Cum ar putea arata noul Legislativ. De ce vrea PSD sa mai atraga parlamentari

PSD ar putea avea 222 de mandate, cu 11 mai putin fata de majoritatea din viitorul Legislativ.
Liderii PSD pregatesc racolari pentru a ingusta marja de manevra a presedintelui Iohannis.
PSD ar urma sa aiba 155 de deputati si 67 de senatori in viitorul Legislativ, potrivit unei simulari a Agentiei de Rating Politic. Este practic, cel mai mare numar de parlamentari PSD din 1992 incoace – in 2012, PSD a obtinut pe listele USL 209 locuri de parlamentari dintr-un total de 588. ?Potrivit aceluiasi document, PNL va avea 99 de parlamentari, USR – 43, UDMR – 30, ALDE – 28, PMP – 26 iar Grupul Minoritatilor – 17.
Autorii documentului mentioneaza ca este vorba de o simulare bazata pe rezultatele anuntate de Biroul Electoral Central (BEC) dupa numararea a 99,9% din voturi. Agentia a folosit modul de repartizare a mandatelor prevazut de legea electorala dar distributia finala poate fi diferita. Pot exista decizii ce tin de aplicarea si interpretarea legii la nivelul BEC ulterioare analizei care por schimba destintia alocarii unor mandate. Acelasi efect pot avea si unele contestatii depuse la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Chiar daca vor aparea unele mici modificari, simularea ofera tablou clar al situatiei politice. Majoritatea este de 233 de voturi, cu alte cuvinte PSD este la 11 voturi distanta de o obtine pe cont propriu.
Calculele PSD
Liderii PSD vorbesc deja de perspectiva ca unii parlamentari sa ingroase randurile social-democratilor. “Cum sa mergem cu o propunere de premier in conditiile in care parlamentarii nu sunt validati? Cine stie, poate pleaca un parlamentar de la un partid la altul”, a comentat presedintele PSD, Liviu Dragnea, pentru a explica absenta partidului sau de la consultarile de ieri de la Cotroceni. De ce ar avea nevoie PSD de mai multi parlamentari din moment ce ar avea, oricum, majoritate alaturi de ALDE?
Social-democratii vor sa se incadreze in articolul constitutional (103) care prevede ca un partid poate fi chemat singur la consultari pentru desemnarea premierului, daca are majoritate absoluta.? O spune chiar fostul premier Victor Ponta. “Daca la repartizare ne lipsesc doua sau trei mandate, eu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *