INS: Se asteapta o crestere moderata a preturilor pana in septembrie

Soldul conjunctural indica perceptia managerilor asupra dinamicii unui fenomen, care nu trebuie confundata cu ritmul cresterii sau scaderii unui indicator statistic. Soldul conjunctural procentual este obtinut ca diferenta intre procentajul managerilor care au ales varianta pozitiva a fenomenului si procentajul celor care au indicat varianta negativa.
In industria prelucratoare, managerii preconizeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere moderata a volumului productiei (sold conjunctural +7%).
Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va inregistra tendinta de crestere (sold conjunctural +29%), urmata de activitatea de fabricare a bauturilor (sold conjunctural +26%).
“Referitor la numarul de salariati se estimeaza relativa stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total industrie prelucratoare. Pentru preturile produselor industriale se prognozeaza crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +7%)”, se arata in comunicat.
In activitatea de constructii, managerii estimeaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +18%). Managerii estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +4%).
In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii se preconizeaza crestere moderata a acestora (sold conjunctural +12%).
In sectorul comert cu amanuntul, managerii asteapta, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a activitatii economice (sold conjunctural +25%).
Volumul comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale va inregistra crestere moderata (sold conjunctural +14%). Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele trei luni crestere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural +12%).
Pentru urmatoarea perioada, managerii societatilor comerciale estimeaza crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +21%).
Cifra de afaceri din zona serviciilor, potrivit estimarilor managerilor, va cunoaste o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +9%). In sectorul de servicii se estimeaza relativa stabilitate a numarului de salariati (sold conjunctural +5%).
Conform opiniei managerilor, preturile de vanzare sau de facturare ale prestatiilor vor avea tendinta de relativa stabilitate (sold conjunctural …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *