INS: Un roman mananca, in medie, 40 de mici pe an. Dieta la iarba verde. Recomandarile specialistului

Este 1 Mai, vara se apropie si din ce in ce mai multi saci de carbuni incep sa se vanda pentru iesirile la iarba verde. Insa, impreuna cu aceste mult-asteptate dupa-amieze petrecute in aer liber vin si tentatiile culinare, care pot ruina efortul de a fi ajuns la silueta dorita.
Si totusi, controlul asupra a ceea ce mancam cu astfel de prilejuri nu este imposibil de realizat. Experta in nutritie Lygia Alexandrescu prezinta pentru “Romania liberaa” cateva ponturi utile pentru aceste zile libere si sustine ca regula generala ca, “in principiu, la picnicuri se consuma multa carne preparata proaspat pe gratar, insa carnea nu trebuie consumata singura, ca atare. Salatele trebuie sa fie si ele la indemana, dar si legumele, care pot fi, de asemenea, preparate pe gratar. Trebuie sa fim atenti, insa, la sosul pentru salata, care sa aiba in compozitie iaurt si sa nu abunde in maioneza (sau cel mai simplu, dressing-ul ar trebui tinut intr-un bol separat, cat sa existe control asupra cantitatii consumate)a”.
Ea atrage atentia ca salatele nu trebuie sa fie singura forma de fibre prezente la picnic. Cartofii in coaja, ciu?percile, dovleceii, vinetele, chiar si rosiile pot fi la fel de bine preparate pe gratar, iar gustul lor este unic. “Carnea este, de obicei, vedeta picnicului. Se stie ca proteinele din carne sunt de natura superioara, insa nu trebuie exagerat cantitativ deoarece exista riscul aparitiei digestiei greoaie si solicitarii excesive a ficatului. Ca regula generala, portia de carne ar trebui sa aiba dimensiunea palmei consumatorului. In plus, pentru a evita supra-alimentarea involuntara, masa trebuie servita cand totul este gata si nu in mod continuua” – sustine Lygia Alexandrescu.
Cum pregatim mititeii si friptura la gratar
Specialistii spun ca este contraindicat contactul direct al carnii cu flacara sau cu carbunii incinsi. Totodata, trebuie avut grija la timpul expunerii carnii la gratar, pentru ca arderea acesteia ii schimba periculos compozitia cu substante care contribuie la aparitia unor forme de cancer: pancreatic, colorectal, pulmonar, mamar, la stomac sau vezica urinara. Indiferent de tipul de carne consumat – pui, porc, vita sau peste – daca este tinuta prea mult pe gratarul incins, carnea produce asa-numitele “heterociclicea”, un tip de substante cu potential cancerigen, care se formeaza la 162 de grade Celsius.
Asadar, produsele din carne nu trebuie sa fie foarte bine facute sau arse, pentru ca aceasta crusta care se formeaza contine produsi de oxidare completa si mult fum, toate substante nocive pentru sanatate. Pe de alta parte, mai exista o substan?ta periculoasa pentru organism: hidrocarbura aromatica policiclica. Aceasta se formeaza in momentul in care grasimea din carne se scurge si arde pe gratar, provocand fum, prin intermediul caruia compusii se pot depozita pe alimentul gatit. De aceea, este contraindicat obiceiul de a “intepaa” carnea pentru a evalua daca este bine facuta. O regula nescrisa in prepararea micilor spune ca acestia trebuie intorsi, la intervale relativ scurte de timp, de trei ori, cate o data pentru fiecare latura. Pentru a reduce riscul producerii substantelor cancerigene este utila marinarea produselor din carne cu diverse condimente si arome naturale, precum piper, cimbru, patrunjel, marar, usturoi, ghimbir, rozmarin, busuioc, menta sau sofran, in functie de gusturi si preferinte.
Portii mici si hidratare suficienta
Lichidele consumate sunt si ele importante, insa orice bautura care contine alcool bauta in plus, poate aduce multe calorii si poate provoca reactii digestive nefavorabile. Apa minerala, limonada proaspat facuta sau ceaiul de fructe cu lamaie, cu putina gheata, sunt variante placute de consumat mai ales acum, in ultima luna de primavara, cand gradele incep sa urce in termometre.
Lygia Alexandrescu a precizat pentru RL ca trebuie acordata atentie si dimensiunii farfuriei si, implicit, gradului de incarcare al alimentelor pe ea: “In plus, este de evitat sa stam langa bolul cu alune, floricele, seminte sau chipsuri si sa nu mai vorbim de prajituri. Si, daca tot veni vorba de dulciuri, ar fi de preferat un desert usor sau …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *