Insolatia, una dintre neplacerile cauzate de caldura

Insolatia, una dintre neplacerile cauzate de caldura

Atunci cand suntem expuse direct la soare, acesta ne poate afecta intr-o multitudine de feluri. Desi unele persoane se pot adapta la temepratura si umiditatea ridcata, de multe ori vremea calduroasa poate afecta organismul uman mai ales daca acesta este pe un fond de oboseala, deshidratare, alcool sau o dieta necorespunzatoare.

Insolatia este un accident provocat de caldura excesiva sau de radiatiile solare. Ea se instalaeaza atunci cand corpul este supraincalzit si nu mai reuseste sa schimbe temperatura, nu se mai poate racori singur prin transpiratie. Motivele pentru care organismul ajunge intr-o astfel de situatie sunt: sederea prelungita la soare, imbracamintea groasa, transpiratia excesiva si lichidele insuficiente.

Cei mai predispusi la insolatie sunt, in general, copiii, oamenii in varsta, cei care nu sunt obisnuiti cu efortul fizic si expunerea concomitenta la soare, persoanele cu boli cronice si cele implicate in acitivitati sportive.

Simptomele aparitiei acestui accident sunt pielea uscata, lipsa transipratiei, hiperventilare, ameteli, dureri de cap, greata, crampe musculare, pupile dilatate. Daca iti dai seama ca suferi de insolatie, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa te muti intr-un loc umbrit si sa-ti torni apa rece pe intreg corpul. Cel mai indicat, este sa te duci imediat la medic, pentru ca insolatia netratata poate duce la pierderea constiintei sau a respiratiei. Trebuie masate si extremitatile pentru a stimula circulatia. Dupa vizita la medic, tratamentul are la baza hidratarea. Trebuie sa bei cantitati mari de lichide, 2 litri de apa la fiecare 2-4 ore si sa consumi alimente care sa reechilibreze nivelul magneziului si al potasiului.

Pentru a preveni insolatia este vital sa bei foarte multa apa atunci cand esti expusa direct la razele solare. Nu astepta sa ti se faca sete si bea mai mult decat simti nevoia. Odihneste-te in cea mai calduroasa parte a zilei, limiteaza expunerea la soare si nu iesi pe usa fara sa porti o palarie sau o sapca. Nu uita sa porti haine cat mai deschise la culoare si din materiale ca bumbacul. Acesta este perfect pentru zilele caniculare pentru ca lasa aerul sa circule si transpiratia sa se evapore.

Nu uita de crema de protectie solara atunci cand mergi la plaja si evita alcoolul inainte, in timpul si dupa expunerea la soare. Daca iei medicamente, intreba-ti doctorul daca acestea pot afecta capacitatea organismului de a-si regla temperatura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *