Lipsa unui somn de calitate determina numeroase probleme de sanatate – diabet, obezitate, hipertensiune -, reducerea concentrarii si scaderea productivitatii la locul de munca si in mediu academic, dar si producerea de accidente de masina.
Peste o treime din populatia adulta nu doarme suficient, iar consecintele se rasfrang asupra sanatatii fizice si mentale. Persoanele care sufera de tulburari de somn sunt de sapte ori mai predispuse la accidente grave fata de cele care se odihnesc bine. Insomniacii sunt, de asemenea, de sase ori mai predispusi sa se imbolnaveasca de diabet zaharat si boli de inima.
Un nou studiu realizat de cercetatorii britanici a constatat ca dupa doar trei zile de somn agitat oamenii prezinta simptome de diabet zaharat. Studiul, care a implicat 20.000 de parti?cipanti, a aratat ca persoanele care au mutatii genetice rare ale receptorilor de melatonina, hormonul care regleaza ceasul biologic al organismului, sunt mai vulnerabile la diabetul de tip 2. Melatonina controleaza, de asemenea, eliberarea de insulina in corp. Aceasta din urma ajuta organismul sa descompuna glucoza din alimente si sa o transforme in energie. Cercetatorii sugereaza ca muta?tiile genei MT2 pot perturba legatura intre ceasul biologic si eliberarea de insulina, determinand cresterea cantita?tii de zahar din sange.
Studiul confirma cercetarile anterioare care au aratat ca angajatii care lucreaza in ture de noapte sunt predispusi sa se imbolnaveasca de diabet zaharat de tipul 2 si boli de inima.Aceasta descoperire ar putea ajuta oamenii de stiinta sa evalueze mai precis riscul de diabet al fiecarei persoane si ar putea conduce la dezvoltarea unor tratamente personalizate.
Diabetul, cauzat de un cumul de factori
Riscul de diabet nu este controlat de …