Instanta suprema a decis ca procesul lui Gabriel Oprea se va relua de la zero. Fostul vicepremier este judecat pentru abuz in serviciu

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

UPDATE 19,15:?Procesul in care fostul ministru al Afacerilor Interne Gabriel Oprea este judecat pentru abuz in serviciu se va relua de la zero, intrucat unul dintre judecatorii completului, se va pensiona, potrivit deciziei luata, marti, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).
Magistratii Curtii Supreme au decis ca procesul in care Gabriel Oprea este judecat sa fie reluat de la zero, deoarece unul dintre judecatorii completului, Ana Maria Dascalu, se va pensiona la finalul lunii octombrie.
UPDATE 09.30: Un procuror DNA ?a cerut, marti, judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie condamnarea, in dosarul CET Govora, a fostului senator Dan Sova la inchisoare cu executarea pedepsei pentru trafic de influenta si confiscarea sumei de 100.000 de euro. Instanta a stabilit sa dea sentinta in acest dosar pe 25 septembrie, potrivit Agerpres.
Completul care judeca aceasta cauza este format din Stefan Pistol, Ana Maria Dascalu si Cristina Geanina Arghir. Este vorba despre acelasi complet care a decis pe 5 septembrie ca dosarele lui Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu sa fie reluate de la zero, pe motiv ca Ana Maria Dascalu se va pensiona la data de 31 octombrie, iar martorii trebuie reaudiati in prezenta noului judecator.

Curtea Suprema a decis ca?procesul in care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este judecat pentru marturie mincinoasa?sa fie reluat de la zero, in conditiile in care presedintele Completului de judecata? Anamaria Dascalu se va pensiona. Noul presedinte de complet, Constantin Epure, a anuntat la termenul de marti ca judecatoarea Anamaria Dascalu nu va mai face parte din acest complet si ca, in aceste conditii, se impune readministrarea probelor, fiind invocata o decizie a CEDO.
Cateva ore mai tarziu, aceeasi decizie – ca procesul sa fie reluat – a fost luata de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si in cazul liderului PSD, Liviu Dragnea, din acelasi motiv.

Presedintele completului, Stefan Pistol, a anuntat marti ca s-a incheiat cercetarea judecatoreasca in dosarul CET Govora si urmeaza dezbaterile finale.
Procurorul de sedinta a cerut in sala de judecata ca Dan Sova sa fie condamnat pentru trafic de influenta la inchisoare cu executarea pedepsei, din care sa fie scazuta perioada retinerii si arestarii preventive. De asemenea, procurorul a cerut confiscarea de la fostul senator a 100.000 de euro, care ar reprezenta produsul traficarii influentei, precum si mentinerea sechestrului asigurator in vederea recuperarii acestei sume.
De asemenea, reprezentantul DNA a cerut condamnarea lui Mihai Balan, fost director la CET Govora, pentru abuz in serviciu la inchisoare cu executarea pedepsei, in limitele speciale orientate spre mediu. In plus, procurorul a cerut ca Balan sa plateasca 1,3 milioane lei despagubiri catre CET Govora.
„Pentru inculpatul Dan Sova apreciem ca, din probele administrate, fapta exista si a fost savarsita de catre inculpat. In perioada octombrie – noiembrie 2011, inculpatul a pretins in mod direct 5.000 de euro pe luna de la un denuntator, in schimbul interventiei sale pe langa inculpatul Mihai Balan, in vederea incheierii unui contract de asistenta juridica intre CET Govora si casa de avocatura a denuntatorului. In schimbul interventiei sale, Dan Sova a primit suma totala de 100.000 euro. (…) Consideram ca apararile formulate de inculpat sunt infirmate de probe. Inculpatul Dan Sova a aratat ca a avut o singura intalnire cu Mihai Balan in anul 2011. Balan a spus ca au avut doua intalniri. Martorii propusi in apararea lui Sova sunt martori care l-au deservit ca soferi si nu au putut sa ofere informatii relevante”, a spus procurorul.
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie decid, marti, daca reiau de la zero dosarele in care fostul vicepremier Gabriel Oprea, fostul senator Dan Sova si fostul deputat Sebastian Ghita, ca urmare a pensionarii judecatoarei Ana Maria Dascalu, informeaza Agerpres.
In 5 septembrie, magistratii de la instanta suprema au decis ca dosarele lui Dragnea si Tariceanu sa fie reluate de la zero, pe motiv ca unul dintre membrii completului, Ana Maria Dascalu, se va pensiona, urmand ca ea sa fie inlocuita cu un alt judecator. Acelasi motiv ar putea fi invocat marti si in cazul dosarelor lui Oprea, Ghita si Dan Sova.
Gabriel Oprea a fost trimis in judecata de procurorii DNA, in mai 2016, pentru abuz in serviciu, alaturi de Gheorghe Nicolae, chestor principal de politie, la data faptelor sef al DIPI; Gabriel-Nicolae Pavel, comisar sef de politie, la data faptei sef al Serviciului Juridic din DIPI; Nelu Zarnica, chestor principal, subsecretar de stat la data faptei, si Marian-Danut Iacob, comisar sef de politie, seful unei structuri administrative la data faptei.
Potrivit DNA, cu ajutorul lui Nicolae si Pavel, Oprea ar fi dispus cu incalcarea prevederilor legale suplimentarea cu suma de 410.000 lei a fondurilor pentru cheltuieli operative ale DIPI si a aprobat achizitia unui autoturism Audi A8, in scopul declarat al asigurarii protectiei demnitarilor. Autoturismul a fost folosit doar de Gabriel Oprea.
Procesul se afla in faza de inceput a judecarii pe fond, nefiind audiati martori. In luna iunie, judecatorii au admis o cerere a lui …

spot_imgspot_img