Intarzierile la plata ratelor pentru creditele acordate de banci au crescut drastic incepand cu lunile octombrie-noiembrie 2008, partial din cauza deprecierii leului si a reducerii veniturilor unor persoane, si vor continua sa urce, estimeaza bancherii. Noua situatie determina bancile sa-si schimbe strategiile, sa devina mai conservatoare si sa ia in considerare noi parametri de risc pentru acordarea de noi credite. De asemenea, sectorul financiar se va diversifica, bancile urm?nd sa ofere si alte servicii pe l?nga omniprezentul credit ipotecar.
Intarzierile la plata ratelor pentru creditele acordate de banci au crescut drastic incepand cu lunile octombrie-noiembrie 2008, partial din cauza deprecierii leului si a reducerii veniturilor unor persoane, si vor continua sa urce. „In prezent, rata intarzierilor la plata in portofoliul de credite este de circa 4%”, a declarat, ieri, vicepresedintele Volksbank Romania, Herwig Burgstaller. El a atras atentia ca, la calculul ratei intarzierilor la plata, se ia in considerare toata valoarea creditului, nu doar suma ramasa de platit.
Strategia din ultimii ani s-a bazat pe piata imobiliara, ceea ce a insemnat default foarte mic, intrucat oamenii au stimulente puternice pentru plata propriilor active.
„Incepand din octombrie-noiembrie am vazut o crestere drastica a intarzierilor. (…) Suntem constienti de acest lucru, care are printre explicatii efectele deprecierii leului si faptul ca multi oameni au pierdut o parte din venituri, adica unele bonusuri sau avantaje”, a spus Burgstaller. El a aratat ca banca va deveni mai conservatoare, iar pentru acordarea de noi credite va lua in considerare noi parametri de risc, pe care nu i-a avut in vedere pana acum. „Produsul nostru principal nu va mai fi creditul ipotecar, ci overdraft-ul (cardul de credit – n.r.). Sectorul bancar se va schimba, va fi mai diversificat. Banking-ul a fost in trecut reprezentat de creditare, iar in viitor va fi oferirea de servicii”, a mai spus Burgstaller.
Presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner, a spus ca si oamenii vor deveni mai conservatori in urmatorii doi ani, pentru ca intr-o perioada de cinci-sapte ani sa devina mai deschisi.
„Rata intarzierilor la plata va creste la 6%, in timp ce rata de neplata va ramane sub 2%”, a spus Schreiner. El a mai mentionat ca bancile arata o anumita disponibilitate de a ajuta clientii.
Creditul in lei a inregistrat in ianuarie un declin lunar real de 1,1%, dupa ce a scazut in ultimele trei luni ale anului trecut, in timp ce imprumutul in valuta, exprimat in euro, si-a temperat ritmul de reducere, de la 1% in decembrie, la 0,1%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
In termeni reali, creditul neguvernamental in lei a scazut dupa declansarea efectelor crizei financiare si in Europa Centrala si de Est, respectiv in ultimul trimestru din 2008, cu 2,4% in decembrie, cu 0,7% in noiembrie si cu 0,4% in octombrie.