Interviu cu Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal: Marirea salariilor din cresterea economica este extrem de periculoasa

Recenta initiativa a unui grup de deputati, de marire a remuneratiilor personalului sanitar, a celor din invatamant si asistenta sociala, starneste reactii negative. Expertii se exprima contra proiectului.
Care este punctul dumneavoastra de vedere asupra ultimelor mariri de salarii initiate de un grup de deputati?
Ionut Dumitru: In primul rand, trebuie sa avem o discutie despre legalitatea masurilor. Avem mai multe texte legale incalcate. Legea responsabilitatii fiscale stipuleaza ca sase luni inainte de alegeri nu sunt permise cresteri salariale. Legea finantelor publice si Constitutia spun ca, atunci cand ai o decizie cu impact bugetar, trebuie o fisa financiara de estimare de impact atasata si prevazuta sursa finantarii.
Nu e prima lege facuta fara fisa de impact.?
I.D.: Avem o problema de legalitate, impact bugetar si sustenabilitate a masurii. Cat discutam despre cresteri de salarii, trebuie sa ne fie foarte clar ca ele au un caracter permanent. Nu cred ca se va mai atinge cineva de aceste salarii, de cheltuielile sociale in general, in anii urmatori, daca vom avea nevoie de o ajustare a bugetului, date fiind experientele trecute, cu costurile platite de politic, economic, social. Probabil ca nimeni nu va mai indrazni sa ajusteze aceste cheltuieli sociale. Stiind ca e o cheltuiala permanenta, trebuie sa ne asiguram ca avem sursele de finantare care au aceeasi calitate, adica aceeasi natura permanenta.
Vectorii initiativei spun ca avem crestere economica si avem de unde.
I.D.: Toata discutia aceasta, ca a”avem crestere economica si de aici finantam”, mi se pare extrem de periculoasa.
Este exact ce a declarat?Varujan Vosganian, pe atunci ministru de Finante, in anul 2008.
I.D.: Si ati vazut in 2009 cat de sustenabil e sa finantezi cheltuieli permanente din venituri temporare, generate de o crestere economica iluzorie. Si acum discutam despre o crestere economica foarte mare, de 5,2% in primele sase luni, dar in conditiile in care creste consumul cu 10%. Dezechilibrele ce se prefigureaza nu pot face aceasta crestere economica sustenabila.
Automat, vorbim despre ce s-a intamplat in 2008 si despre contractia economica din 2009. Ce facem acum?
I.D.: Evident, ar fi nevoie de o ajustare. Bugetul are posibilitati limitate. Riscul e ca performanta economica viitoare …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *