Investigatie a Consiliului Concurentei pe piata imunoglobulinei: se suspecteaza o posibila intelegere intre producatori. Reactia MS

“Investigatia vizeaza un posibil comportament anticoncurential ce consta in adoptarea unei strategii coordonate intre aceste companii, prin limitarea si intreruperea aprovizionarii pietei romanesti cu imunoglobulina umana normala, de catre aceste companii, cu scopul eliminarii taxei clawback si obtinerii unui cadru fiscal mai favorabil si, implicit, ameliorarii marjelor de profit”, spun oficialii Consiliului Concurentei.
Imunoglobulina este o substanta fabricata din plasma din sangele uman, cu rol esential in sistemul imunitar al corpului uman. Imunoglobulina ataca substantele straine, cum ar fi bacteriile, si asista corpul in distrugerea lor. Imunoglobulinele normale sunt incluse pe lista Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind medicamentele esentiale.
In cadrul investigatiei, au fost efectuate simultan inspectii inopinate atat in Romania, cat si in Belgia si in Italia. Autoritatile de concurenta din cele doua state au efectuat inspectii la sediile companiei Kedrion din Italia (Milano si Castelvecchio) si al PPTA din Bruxelles, in conditiile legale din aceste tari, la solicitarea Consiliului Concurentei din Romania, iar inspectorii romani de concurenta au asistat la desfasurarea acestora.
Atat in Belgia cat si in Romania, inspectiile inopinate sunt autorizate prin mandat judecatoresc si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate, mentioneaza autoritatea romana de concurenta.
“Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor”, spun oficialii Consiliului Concurentei.
Acesta este al doilea caz in care Consiliul Concurentei solicita asistenta din partea autoritatilor de concurenta din Uniunea Europeana in derularea unei investigatii.
In septembrie 2017, Consiliul Concurentei a declansat o investigatie pe piata asigurarilor de aviatie, in cadrul careia s-au cules informatii de la companii din Romania si Anglia, cu sprijinul Autoritatii Britanice de Concurenta si Piete.
Ministrul Sanatatii despre investigatia Consiliului Concurentei: Este un lucru benefic
Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, considera drept “un lucru benefic” declansarea investigatiei de catre Consiliul Concurentei in cazul in care companii europene sunt suspectate ca s-au inteles intre ele pentru limitarea si intreruperea aprovizionarii pietei romanesti cu imunoglobulina.
“Am fost informata si eu de presedintele Bogdan Chiritoiu (n.r. – Consiliului Concurentei) de declansarea acestei investigatii. Stiti foarte bine ca hotararea de guvern privind scutirea taxei de clawback pentru derivatele din plasma si sange a fost data in decembrie 2017 iar in 5 martie Ministerul Sanatatii a declansat Mecanismul de Protectie Civila pentru imunoglobulina, pentru ca in acest timp nu s-a intamplat nimic. Adica piata din Romania nu a fost aprovizionata cu imunoglobuline, avand la un moment dat chiar stoc zero. Este posibil ca acest tip de comportament sa genereze declansarea acestei investigatii. Noi consideram ca este de bun augur, astept si eu cu mare nerabdare rezultatele. Este un lucru benefic”, a declarat ministrul …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *