Investitie finalizata: retea de gaze naturale in Mangalia si statiunile din sudul litoralului

Circa 8.000 de persoane fizice si 300 de agenti economici platesc facturi mai mici pentru incalzire.
Mangalia este orasul care avea, acum trei ani, cea mai scumpa gigacalorie din Romania, circa 700 de lei (de peste patru ori mai mult decat in Bucuresti). In ciuda acestui fapt, locuitorii nu au avut caldura aproape deloc in iarna 2011-2012. Astazi, municipiul se afla la ani-lumina de situatia descrisa: atat municipiul Mangalia, cat si statiunile arondate au o retea de gaze noua si moderna, iar facturile sunt mult mai mici.
Receptia finala a acesteia a avut loc vineri, in cadrul unei conferinte de presa care s-a desfasurat in sala de sedinte a Primariei Mangalia. La eveniment au fost prezenti secretarul de stat in Ministerul Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri, Mihai Adrian Albulescu, senatorul Nicolae Moga, primarul municipiului Mangalia, Radu Cristian, directorul general al SC Megaconstruct SA, Catalin Ivan, directorul Goldterm, Dan Georgescu, precum si consilieri locali.
Investitie privata de cinci ?milioane de euro
Lucrarile la reteaua de gaz a municipiului Mangalia au inceput in anul 2013. Vorbim despre o investitie de cinci milioane de euro, realizata in totalitate din fonduri private, de catre SC Megaconstruct SA. “Reteaua din Mangalia totalizeaza 84 de kilometri”, a precizat Ionut Artin, managerul tehnic al societatii. In paralel s-a lucrat si la reteaua din localitatea 23 August, care insumeaza 34 de kilometri.
Costuri reduse la jumatate
Reteaua de gaze a dus la o scadere considerabila a costurilor platite pentru incalzire si apa calda. “In prezent aproape toate centralele termice din oras sunt racordate la reteaua de gaze, iar multe locuinte individuale folosesc deja acest tip de combustibil pentru incalzire, fapt ce a contribuit la scaderea cheltuielilor cu incalzirea cu aproape 50%, fata de anul 2012”, a declarat primarul Mangaliei, Cristian Radu. Concret, a completat Dan Georgescu, directorul Goldterm, firma care distribuie agentul termic, inainte de reteaua de gaze se cheltuiau intre 16,5 si 17 milioane de lei pentru incalzire, acum suma a scazut la 7,5 milioane de lei.
Centralele termice din oras au fost trecute pe gaze. Primaria Mangalia, care in 2012 avea datorii de 12 milioane de euro, nu putea face acest lucru, asa ca au fost obtinute fonduri guvernamentale. Mai trebuie facut un pas: Dan Georgescu a spus ca este nevoie de fonduri pentru ca centralele care asigura caldura gradinitelor, blocurilor ANL si sediului Primariei sa fie trecute pe gaze. Pana in prezent de gaze beneficiaza indirect 7.000 de apartamente care sunt racordate la sistemul termic si direct 1.000 de familii si 300 de firme care sut racordate la reteaua de gaze naturale. Reteaua este extrem de importanta si pentru turism. “Anul acesta se estimeaza ca am avut peste un milion de turisti pe litoral. Ca sa concurezi cu vecinii, trebuie sa ai facilitati”, a spus senatorul Moga. Gazele inseamna astfel de facilitati si, in plus, preturi mai mici.
Negocieri complicate. Detalii din interior
Gazul pentru …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *