Investitiile publice, taiate la jumatate in 2015

Bani tinuti la ciorap

Investitiile publiceau fost taiate aproape cu jumatate in primele 9 luni din acest an.

Cheltuielile pentru in?vestitii (cheltuielile de capital si din fonduri UE) au fost in primele noua luni din an de 19 miliarde de lei, adica la 57% din “plana”.
Investitiile continua sa fie sacrificate si in 2015, in ciuda cresterii economice peste asteptari, a veniturilor bugetului general consolidat peste program (plus 8,8% in ianuarie – septembrie 2015, an/an) si a unei mai bune alocari bugetare pentru programele dezvoltate cu fonduri UE (10,8 miliarde de lei, adica un plus de 42% fata de ianuarie – septembrie 2014).
Cheltuielile de capital (investitiile din buget) sunt la noua luni, potrivit executiei bugetare publicate de Ministerul Finantelor, de doar 7,6 miliarde de lei, in scadere cu 6% fata de aceeasi perioada a anului trecut (in usoara ameliorare fata de ianuarie – august cand au fost cu 15% mai mici, an/an.), scrie Ziarul Financiar.
Prin urmare, bugetul general consolidat ramane pe excedent cu 6,1 miliarde de lei (0,87% din PIB), o situatie care nu ajuta pe nimeni, in conditiile in care bugetul pe 2015 este fundamentat pe un deficit de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *