Iohannis a trimis la reexaminare Legea privind stabilirea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de angajatori

Seful statului arata in cererea de reexaminare transmisa, joi, presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, ca legea vizeaza stabilirea bazei de calcul al contributiei de asigurari sociale datorate de persoanele fizice si juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora, atat pe perioada in care persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii ori asimilate salariilor desfasoara activitate, cat si pe perioada in care acestea beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate. Astfel, potrivit normelor prevazute prin legea transmisa la promulgare – ce aproba fara modificari prevederile Ordonantei Guvernului nr. 4/2007 – sunt modificate si completate dispozitiile art. 140, precum si cele ale art. 158 din Codul fiscal, in sensul ca baza lunara de calcul pentru contributia de asigurari sociale este suma castigurilor brute prevazute la art. 139 din Codul fiscal, realizate de persoanele fizice care obtin venituri din salarii sau asimilate salariilor asupra carora se datoreaza contributia individuala.
“Evenimentele legislative survenite intre momentul emiterii de catre Guvern a Ordonantei nr. 4/2017 si cel al transmiterii spre promulgare a Legii privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 4/2017 fac insa necesara reexaminarea acestei legi de catre Parlament, astfel incat sa fie respectate cerintele de claritate si predictibilitate a normelor juridice”, spune presedintele Iohannis.
El precizeaza ca acest act normativ a fost adoptat de Parlament pe 28 noiembrie 2018, iar ulterior a fost sesizata Curtea Constitutionala. Seful statului mentioneaza ca prin decizia care i-a fost transmisa pe 14 februarie Curtea Constitutionala a constatat ca Legea privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 4/2017 este constitutionala in raport cu criticile formulate.
Presedintele Iohannis arata ca, fata de forma prevazuta de Ordonanta Guvernului nr. 4/2017, dispozitiile art. 140 si art. 158 din Codul fiscal au suferit ulterior alte modificari legislative.
Astfel, el mentioneaza ca prin OUG nr. 79/2017 pentru modificarea si completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si respectiv prin OUG nr. 114/2018 privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare, modificarea si completarea unor acte normative si prorogarea unor termene, dispozitiile art. 140 din Codul fiscal au fost succesiv modificate – avand un alt continut juridic fata de cel din Ordonanta Guvernului nr. 4/2017 – iar dispozitiile art. 158 din aceeasi lege au fost abrogate. El arata ca pana la aceasta data, OUG nr. 79/2017 …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *