Iohannis critica modificarile propuse de PSD la Codul Penal. “Sunt neavenite, am o parere foarte proasta”

de Valentina Postelnicu Publicat la: 08.05.2015 13:26 Ultima actualizare: 08.05.2015 13:27

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, ca modificarile propuse la Codul Penal si cel de procedura penala, in Parlament, sunt “neavenite”, adaugand ca are o parere foarte proasta despre aceste initiative si ca lupta anticoruptie trebuie sa continue in toata forta.

Seful statului a precizat ca modificarile propuse in Parlament la Codul Penal si Codul de procedura penala sunt “neavenite”.
“Am o parere foarte proasta despre aceste modificari iar aceeasi parere evident ca o au si altii care au exprimat inbrijorarile in spatiul public”, a adaugat Klaus Iohannis.

Seful statului a continuat: “Nu sunt de acord cu ele, mai simplu”.
“Dupa parerea mea, lupta anticoruptie trebuie sa continue in toata forta si cu toata forta”, a mai spus presedintele Iohannis.
Deputati ai PSD au initiat un proiect de modificare a Codului de Procedura Penala si a Codului Penal, care prevede ca masurile preventive pot fi dispuse doar daca exista “probe concrete din care rezulta dincolo de orice indoiala ca persoana a facut infractiunea”.
Un numar de noua deputati PSD- Gheorghe Bogdan, Marian Ghiveciu, Marius Manolache, Adrian Mocanu, Ciprian Nica, Florin Paslaru, Catalin Radulescu, Rodin Traicu, Eugen Uricec- si unul de la minoritati, Nicolae Paun au depus acest proiect, care se afla la Senat.
Proiectul prevede ca masurile preventive pot fi dispuse “daca exista probe concrete din care rezulta dincolo de orice indoiala ca o persoana care a savarsit o infractiune si daca sunt necesare in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii suspectului ori a inculpatului de la urmarirea penala sau de la judecata, ori al prevenirii savarsirii unei alte infractiuni”.
Procurorul nu poate decide aplicarea unei masuri preventive sau cu privire la propunerea de arestare preventiva a suspectului ori inculpatului, in functie de denuntul facut de acesta impotriva altor personane care au savarsit fapte ce nu au legatura cu obiectul cauzei sau al cererii prin care se solicita arestarea preventiva.
La luarea hotararii asupra cererii prin care se propune arestarea preventiva a inculpatului, “judecatorul de drepturi si libertati nu se va putea pronunta in sensul luarii unei decizii in functie de denuntul facut de inculpat impotriva altor persoane care au savarsit fapte ce nu au legatura cu obiectul cererii”.
Retinerea sau arestarea ori aplicarea unei masuri preventive neprivativa de libertate a unei persoane, “stiind ca nu exista probe concrete din care sa rezulte dincolo de orice indoiala ca acesta a savarsit o infractiune” se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani si intezicerea dreptului de a ocupa o functie publica.
Alte prevederi ale proiectului sunt ca la luarea deciziei asupra existentei infractiunii si a vinovatiei inculpatului instanta hotaraste motivat, cu trimitere la toate probele evaluate.
Condamnarea se dispune doar atunci cand instanta are convingerea ca acuzatia a fost dovedita dincolo de orice indoiala, se mai spune in proiect.
In …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *