Iohannis: Consiliul extraordinar a agreat un document privind prevenirea fluxului migratiei ilegale

de Valentina Postelnicu Publicat la: 23.04.2015 23:30 Ultima actualizare: 23.04.2015 23:31

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la finalul Consiliului European extraordinar de la Bruxelles, pe tema migratiei, ca s-a agreat un document care se axeaza pe intarirea prezentei in Marea Mediterana, combaterea traficului de persoane si prevenirea fluxului de migratie ilegala.

“Sambata trecuta au murit aproape 1.000 de oameni cand un vas cu migranti, probabil, ilegali s-a scufundat in Marea Mediterana. Cu trei zile inainte alti 400 de oameni au murit intr-un accident similar. Pentru aceasta situatie ne-am intalnit in aceasta dupa-amiaza si seara in Consiliul European”, a declarat psresedintele Iohannis, la finalul Consiliului European extraordinar.
Seful statului a aratat ca, in interventia pe care a avut-o, a subliniat necesitatea solidaritatii cu statele membre care au povara cea mai mare de dus, tari riverane Marii Negre si a aratat importanta si cresterii bugetului Frontex pentru actiunile din zona si faptul ca Romania sprijina acest demers.

“Am subliniat in interventia mea ca pe termen mediu si lung este foarte important sa se lucreze la cauza acestui fenomen, care este saracia din tarile din Africa. Este necesar un sprijin pe termen lung pentru a ajuta tarile din zona africana in dezvoltarea lor si pentru a elimina astfel radacina acestui fenomen. Am subliniat ca este extrem important ca aceasta chestiune sa fie discutata cu tarile africane si arabe pentru a gasi solutiile cele mai potrivite”, a mentionat presedintele Romaniei.
Klaus Iohannis a mai precizat ca, dupa mai multe ore de discutii, Consiliul European a agreat un document pus la dispozitia publicului si care se axeaza pe intarirea prezentei in Marea Mediterana, combaterea traficului de persoane, prevenirea fluxului de migratie ilegala si pe intarirea interna a solidaritatii si responsabilitatii in UE.
El a aratat ca in cadrul reuniunii s-a discutat despre actiuni in derulare si modul in care pot fi extinse si imbunatatite si ca nu s-a pus problema unei misiuni pe Marea Mediterana.
Potrivit presedintelui, “oferirea de azil este o chestiune extrem de sensibila deoarece nu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *