Iohannis, despre modificarea Codului Penal: S-a lucrat “pompieristic”. Nu asa lucreaza un Parlament

de Departamentul Corespondenti Publicat la: 12.12.2013 17:32 Ultima actualizare: 12.12.2013 17:35

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat, joi, despre modificarea Codului Penal, ca s-a procedat “pompieristic”, apreciind ca “nu asa lucreaza un Parlament” si sustinand ca era necesara o dezbatere publica si corelarea intregii legislatii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Klaus Iohannis a fost intrebat, joi, intr-o conferinta de presa, ce parere are despre modificarile aduse Codului Penal, el apreciind ca trebuie facuta o distinctie clara intre fondul problemei si comunicarea publica.

“Am putut observa cu totii ca s-a creat o asa mare agitatie in sectorul public si cred ca trebuie sa vedem aici fondul lucrurilor, pe de-o parte, si comunicarea cu spatiul public, pe de alta parte. Fondul problemei este unul care, cu siguranta, poate fi discutat si – fara sa fi citit in detaliu ce s-a modificat acolo – pot sa spun ca sunt termeni care au mai fost dezbatuti si, cu siguranta, unele teme sunt bine rezolvate. Dincolo de acest fapt, modul in care s-a procedat este unul pompieristic. Nu asa trebuie sa lucreze un Parlament”, a declarat Iohannis.
Potrivit acestuia, “daca se discuta termeni importanti, chiar daca ideea le vine tarziu (parlamentarilor – n.r), ar trebui a doua zi nu sa intre in plen si sa voteze, ci sa repuna in discutia publica aceste chestiuni”.
“Nu cred ca s-a procedat corect. Cred ca in Camera Deputatilor nu s-au luat hotararile cele mai intelepte pentru procedura si din acest motiv au aparut aceste suspiciuni. Cred ca majoritatea celor care au aratat cu degetul spre Camera nici nu au citit in detaliu ce s-a discutat acolo, ci doar li s-a parut suspecta procedura. Si mie la fel! Si tuturor. Eu cred ca aici conducerea Camerei trebuia sa fie un pic pe faza”, a spus prim-vicepresedintele liberal.
In ceea ce priveste fondul problemei discutate, Iohannis a spus ca si aici trebuie facuta distinctie intre subiectul legat de abuzul in serviciu si conflictul de interese si cel legat de functionarii publici.
“Parerea mea personala este ca partea de conflict de interese trebuia putin mai bine discutata, iar cealalta parte – ca parlamentarii nu sunt functionari publici – este self evident ca nu sunt. Si mi se pare bine sa se stabileasca acest lucru. Dar, iarasi, nu asa peste noapte. E o tema importanta si care priveste statutul parlamentarilor. Trebuia pusa in dezbatere publica, dezbatere media si atunci lumea, cu siguranta, ar fi inteles”, a afirmat Iohannis.
El a continuat explicand ca “un parlamentar nu poate fi asimilat in munca pe care o face, care este o munca eminamente politica, cu un functionar public care lucreaza, de exemplu, intr-o primarie si care are o munca eminamente de administratie si executie”.
Iohannis a afirmat ca problemele pornesc si din faptul ca termenul de “functie publica” nu este bine definit de legislatia romaneasca.
“Functia publica, ca atare, nu este bine definita in legislatia romaneasca si putea sa vina cineva cu o initiativa si sa spuna: “Domnilor, haideti sa clarificam aceste lucruri si sa vedem care sunt functionari publici si care sunt demnitari publici. Dupa definitie. Si sa clarificam inclusiv in Codul Penal si in toate celelalte acte normative ca sa eliminam aceasta neclaritate”. E greu de crezut ca un parlamentar este multumit daca ANI spune ca este functionar public. Cum sa fie functionar public? Pe de alta parte, legea este ambigua. Nu zice de functionar public. Zice de functia publica. Exista si o hotarare a Curtii Consititutionale pe aceasta tema care zice ca un parlamentar nu este un functionar public. Evident ca nu. Si iata ca o tema importanta si pentru noi, in loc sa fie dezbatuta si dusa in planul public ca si o tema importanta, a fost fuserita peste noapte. Si in loc sa fie toti multumiti ca am rezolvat o problema, sunt toti nemultumiti fiindca s-a lucrat asa cum s-a lucrat”, a spus Iohannis.
Intrebat cum crede ca ar fi putut fi rezolvate aceste chestiuni, Iohannis a apreciat ca prin corelarea intregii legislatii.
“Parerea mea e ca se putea porni de la definirea conflictului de serviciu, de la definirea conflictului de interese. Se putea corecta legea la care se refera ANI sau DNA. Optimal ar fi fost ca toata legislatia romaneasca sa fie coerenta, ceea ce nu este. Si atunci, cu atat mai mult trebuia sa se ceara si opinia unor entitati care lucreaza cu aceste chestiuni. Sa fie puse de acord in toate legile notiunea de functie publica si functionar public. Si atunci am fi facut o treaba ca lumea si nici nu ar fi existat aceste banuieli ca parlamentarii si-au creat un fel de super imunitate. Nu si-au creat niciun fel de super imunitate. Asta este o alta abureala, venita ca si reactie la prima”, a incheiat Iohannis.
Camera Deputatilor a adoptat, marti, un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.
Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen.
De altfel, Comisia juridica a intocmit raportul luni seara, in aceeasi sedinta controversata in care a fost adoptat si proiectul Legii amnistierii. Este vorba despre proiectul de Lege pentru abrogarea art. 74 indice 1 din Codul penal, la care au fost adoptate mai multe amendamente.
Conform raportului, obtinut de MEDIAFAX, printr-un amendament propus si adoptat de Comisia juridica, presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.
Astfel, la articolul 147 Codul Penal prevede ca “prin “functionar public” se intelege orice persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul unei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *