Iohannis: Digitalizarea va contribui la reducerea coruptiei

“Este evident ca digitalizarea va contribui la reducerea coruptiei, iar acesta este poate cel mai important avantaj pe termen scurt. A face politica inseamna, bineinteles, a interactiona cu cetateanul, insa a face administratie publica pentru cetatean inseamna ca fiecare cetatean sa fie respectat odata ce nimeni nu mai este personal favorizat. In acest sens, prin solutii digitale, interactiunea dintre stat si cetatean va deveni mai simpla, mai ieftina si mai apropiata de logica normala a parteneriatului. Cheia dezvoltarii noastre sta in regandirea relatiei dintre stat si cetatean”, a declarat seful statului, la deschiderea Forumului International Romania Digitala – Industria 4.0, organizat la Palatul Victoria, transmite Agerpres.
Potrivit acestuia, digitalizarea nu este doar un mijloc de crestere a productivitatii in industrie sau in agricultura, ci si un instrument pentru politici publice mai eficiente in beneficiul cetateanului.
“Conform Indicelui economiei si societatii digitale 2015, indice elaborat de Comisia Europeana, Romania se afla pe penultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste serviciile publice digitale. In prezent, un procent foarte mic din populatie completeaza formulare online. In acest context, deloc satisfacator, am agreat impreuna cu Guvernul sa fie elaborat un cadru strategic pentru accelerarea procesului de digitalizare. Asa a luat nastere Manifestul pentru Romania Digitala, ca document de viziune si angajament ce trece dincolo de politica si de mandate, astfel incat, in plan programatic, Romania digitala sa insemne, pe de o parte, o administratie publica aflata in slujba cetateanului, care sa ofere servicii accesibile in mod transparent, printr-o simpla apasare de tastatura, atat pentru romanii din tara, cat si pentru cei din diaspora. Pe de alta parte, un vector de inovatie si un furnizor de solutii in tehnologia informatiei, securitate cibernetica, tehnologie pentru orase …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *