Iohannis: Pentru democratie, libertate si drepturile noastre trebuie sa luptam zilnic

“Sa nu credeti sa atmosfera comunista poate fi recreata prin obiecte. Aceasta ar fi o mare eroare. (…) din pacate, nu asta a fost comunismul. Comunismul in realitate a fost un regim oribil, crunt, draconic si aceste lucruri nu se pot re-crea printr-un spatiu, se pot re-crea numai prin amintiri si o mica pare din ce am trait noi atunci se poate transmite prin povestire. Nu se poate re-crea ceea ce am simtit, cum ne-am simtit oprimati, umiliti, jigniti, ingraditi. Aceste lucruri nu se pot transmite ca si sentiment de viata . (…) Sa tineti minte, epoca a fost probabil cea mai neagra epoca a Romaniei si ororile comunismului nu trebuie uitate, trebuie povestite tocmai pentru a nu ajunge in situatia de repeta greseli pe care noi le-am facut. Comunismul a fost o greseala enorma”, a afirmat Klaus Iohannis, luni seara, la evenimentul de inaugurare a Spatiului 80east (optzecist) – “Acasa in comunism” – un laborator interactiv de educatie civica despre trecutul comunist.
Seful statului le-a spus adolescentilor prezenti ca participarea la viata publica si exercitarea dreptului de vot inseamna libertate.
“Daca ar fi sa reducem Revolutia la un cuvant este strigatul libertate. Noi nu am iesit la revolutie ca sa cerem bani sau paine sau blugi, sau masini, sau televizoare, noi am iesit sa cerem libertatea si am cerut sa scapam de comunism si am devenit liberi necunoscand din propria perspectiva atunci libertatea, fiecare si-a definit-o cum a crezut. (…) Nu toti au inteles foarte bine sensul cuvantului libertate. Unii au inteles ca pot sa fac orice. In ziua de astazi, daca intrebati pe romani, in general, ce-si doresc, aproape niciunul nu spune libertate, fiindca o avem si, de obicei, ceea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *