Ion Iliescu, despre dosarul Revolutiei: Decizia lui Iohannis nu ma surprinde, dar nu vad care este cadrul legal

Ion Iliescu arata ca il surprinde faptul ca, “liberi fiind, oamenii nu mai cred ca trebuie sa lupte pentru libertatea lor” si din acest motiv “au ajuns sa dea lectii de democratie oameni care, in timpul ceausismului, au tacut malc, asta cand nu puneau umarul la costruirea cultului personalitatii lui Ceausescu”.
Intr-un mesaj postat vineri seara pe blogul sau, Ion Iliescu vorbeste despre dosarele Revolutiei si Mineriadei, spunand ca finalitatea lor nu mai are nicio legatura cu aflarea adevarului despre acele evenimente. De asemenea, fostul presedinte sustine ca el si-a facut partea sa de datorie, indiferent de ceea ce cred cei care cauta tapi ispasitori pentru esecurile lor, si ca sta “cu capul sus la judecata istoriei”.
Fostul presedinte spune ca a decis sa iasa din tacerea pe care si-a impus-o in legatura cu actiunile justitiei in cazul dosarelor “Revolutiei” si “Mineriadei”, din obligatia de a lamuri cateva lucruri.
“Prima observatie se refera la finalitatea acestor dosare, finalitate care nu mai are nicio legatura cu aflarea adevarului despre acele evenimente. Cum poate afirma cineva ca acesta este scopul acestui spectacol “justitiar”, cand, in cazul evenimentelor din 13-15 iunie 1990 nu a fost judecat, de fapt, nici macar cercetat, vreunul dintre cei care au organizat actiunile violente din ziua de 13 iunie, au atacat sediul Politiei Capitalei, sediul SRI, al Ministerului de Interne, care au raspandit zvonuri ce au incitat la violente, au atacat si incendiat ?sediul Televiziunii publice si au ranit oamenii care aparau studiourile tv de furia dezlantuita a unor indivizi, la fel de fara chip si identitate ca si teroristii care au atacat fostul sediu al CC al PCR chiar in momentul in care se redacta Comunicatul catre tara a CFSN? Pentru cei mai multi dintre cei care acuza acum in spatiul public, evenimentele de la 15 martie 1990 de la Targu Mures, nu mai exista, pentru ca, nu-i asa, contrazic tezele lor despre natura si consecintele lor, si nu mai servesc “cauzei”. La fel, nici evenimentele din 13 iunie 1990 nu mai exista, iar minerii au venit la Bucuresti fara motiv, doar pentru a reprima o manifestatie, cea din Piata Universitatii, pe care organizatorii ei o incetasera a doua zi dupa alegerile din 20 mai 1990. Se construieste o alta realitate, pentru a justifica astfel de dosare”, afirma Ion Iliescu, potrivit News.ro.
El spune ca timp de 28 de ani aceste dosare au facut obiectul atentiei procurorilor si al unor comisii speciale ale Parlamentului, iar de fiecare data solutiile pronuntate au nemultumit pe cineva, “de vreme ce se redeschid mereu, coincidenta probabil, atunci cand apar crize de natura politica, in special, care necesita schimbarea agendei publice”.
“Acum ni se spune ca istoria trebuie scrisa de procurori si judecatori. De ce? Ca sa aflam ca o Revolutie dureaza exact cat ii trebuie unui dictator sa decoleze de pe acoperisul sediului puterii? Dupa care, in secunda urmatoare, democratia se instaleaza, institutiile ei infloresc si schimbarea s-a terminat? Aceasta abordare este pe cat de politizata, pe atat de periculoasa. Nu poti fundamenta un dosar de cercetare penala pe viziunile unora sau altora despre evenimente despre care oricum nu puteau avea o imagine corecta. In acele zile de decembrie 1989 nimeni n-a avut o imagine integrala a evenimentelor. Nimeni nu poate sa spuna ca? stie tot ce s-a intamplat, si ca tot ce stim noi, ceilalti, este fals, ca varianta lui are drept de adevar absolut, iar Justitia trebuie sa consfinteasca aceasta varianta. Ei bine, asta se doreste cu aceste doua dosare! Nu dovezile trebuie sa duca spre un verdict, verdictul a fost dat in afara cadrului legal, iar justitia trebuie doar sa inlature acele dovezi care ar contrazice verdictul. Nu cred ca-si inchipuie cineva ca vechiul sistem abandona, fara sa reziste, puterea, in decembrie 1989, oricat de erodat si de slabit ar fi fost. Avea de partea sa aparatul de represiune, chiar daca unii, mai rapizi in decizii, incepusera sa fuga de pe corabie. Cu unii dintre ei vom avea surpriza sa ne intalnim in organizarea evenimentelor din 13 iunie 1990. Asta daca justitia ar vrea sa cerceteze acele evenimente in mod corect – evenimente care au reprezentat razbunarea lor pentru ca au fost alungati de la putere in decembrie 1989”, sustine fostul sef al statului.
El spune ca nu il surprinde decizia presedintelui Iohannis, cu toate ca nu vede cadrul legal al acesteia: “In ceea ce ma priveste decizia presedintelui Iohannis nu ma …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *