Ion Iliescu, dupa ALEGERILE LOCALE 2012: “Sper ca PDL sa nu se dezintegreze. E nevoie de acest partid”. EXCLUSIV

de Marian SULTĂNOIU Postat la: 11.06.2012 23:15 Ultima actualizare: 11.06.2012 23:17

Mediafax Foto/Silviu Matei
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, declara intr-un interviu pentru gandul, ca suspendarea presedintelui Traian Basescu nu trebuie sa devina, inca, o prioritate pentru guvernarea USL, fiind necesar, in primul rand, ca executivul sa gestioneze, “cu picioarele pe pamant”, rezultatul alegerilor locale 2012.
V-a surprins scorul alegerilor sau v-a intors la starea de acum 20 de ani?
Da, e un rezultat spectaculos care, sincer sa fiu, a depasit chiar si asteptarile noastre. E o reflectare a unei stari de spirit, acumulata in timp. Denota ca nemultumirea oamenilor fata de vechea guvernare era profunda. A fost un val demolator pentru PDL si sustinatorii sai. Insa rezultatul obliga foarte mult.
Citeste aici dosarul complet de la ALEGERI LOCALE 2012 si afla REZULTATE IN TIMP REAL: ALEGERI LOCALE 2012. REZULTATE si EXIT POLL – HARTA INTERACTIVĂ a ALEGERILOR pe GANDUL.INFO
Cum vedeti soarta PDL. Se va dezintegra?
Unii au facut comparatie cu situatia PNTCD. Dar eu sper sa nu fie asa. Pentru ca o contrapondere, o contraputere, o forta de opozitie este un aspect necesar in democratie. Daca se vor gasi minti lucide, care sa traga si concluzii din experienta de pana acum, chiar si cu acest 11 la suta obtinut, ei pot constitui un factor activ care sa declanseze o noua dezvoltare. Altfel, succesul nostru e meritat si rapunde unei asteptari din partea populatiei, pentru o politica noua, apropiata de nevoile ei. Sigur ca este greu, pentru ca asteptarile vor fi mari.
Si totusi, nu este periculos un astfel de scor, neasteptat de mare, dupa o pauza atat de lunga?
Exista pericolul ametelii de dupa succes. Dar sper ca factorii de decizie ai aliantei sa se adapteze la noua situatie si sa gaseasca masura necesara in toate.
Odata ramasa singura pe scena politica, dupa un scor similar la parlamentare, nu devine posibila scindarea USL?
Deocamdata, e prematur sa ne ocupam de asemenea prognoze. In primul rand trebuie gestionat acest rezultat. Apoi vin alegerile generale. Daca nu va fi gestionata bine intreaga perioada, nu e obligatoriu sa se repete, la aceleasi dimensiuni, rezultatele din toamna. Abia apoi incep problemele: in legatura cu noul parlament, in legatura cu programul de guvernare. Raman, inca, destule puncte pentru o actiune comuna, constructiva, de elaborare a unei platforme care sa duca la satisfacerea asteptarii oamenilor. Altminteri, sigur ca se pot ivi tot felul de capcane, daca liderii aliantei nu vor fi cu picioarele pe pamant si nu vor avea luciditatea necesara ca sa nu se imbete cu succesul. O victorie este o responsabilitate asumata si abia asta va fi problema cheie: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *