Ipoteza socanta in cazul Smolensk. Avionul prezidential s-ar fi prabusit, din cauza unei explozii

Guvernul polonez a relansat ancheta cu privire la circumstantele accidentului aviatic petrecut la Smolensk in anul 2010, soldat cu 96 de morti, majoritatea demnitari polonezi, inclusiv fostul presedinte Lech Kaczynski, fratele geaman al liderului actualului partid de guvernamant de la Varsovia (Lege si Justitie – PiS), Jaroslaw Kaczynski, informeaza agerpres.ro, care citeaza Reuters.

Decizia crearii unei noi comisii de ancheta a fost anuntata joi, intr-o ceremonie, de ministrul apararii polonez Antoni Macierewicz.
Acesta a evocat ca posibila cauza a prabusirii avionului o explozie, spunand ca aparatul s-a “dezintegrat” la cativa metri deasupra solului, inainte de a se prabusi.
Comisia poloneza de ancheta care a investigat accidentul in perioada cand premier era Donald Tusk a exclus teza atentatului, dar a acuzat si doi controlori de trafic aerian rusi ca au comis erori. Totusi, teoria atentatului este alimentata si de lipsa de cooperare a autoritatilor ruse, care inca refuza sa predea Poloniei resturile aeronavei, invocand ca motiv continuarea investigatiei.
Desi PiS nu a acuzat niciodata Rusia de orchestrare a prabusirii avionului, formatiunea condusa de Jaroslaw Kaczynski a afirmat ca Rusia a avut de castigat de pe urma acestei tragedii in care au mai murit, printre altii, guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei, inalti responsabili militari polonezi si mai multi parlamentari de la Varsovia.
Ministerul de Externe rus a reactionat joi la decizia Varsoviei, afirmand ca o noua ancheta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *