Isarescu: Etica si profesionalismul sunt esentiale in functionarea pietelor financiare

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat, marti, ca solutia pentru o buna functionare a pietelor financiare consta in promovarea eticii si a profesionalismului, avertizand ca suprareglementarea acestor piete poate conduce daramarea credibilitatii.

“Daca strangi surubul reglementarii prea tare intri in conflict cu mecanismele pietei (…) Tot timpul exista riscul suprareglementarii, care de la un punct in colo poate sa darame increderea. Adecvarea capitalurilor este una dintre temel preponderente ale reglementarii (…) Acest lucru creeaza propriile stimulente pentru apetitul pentru risc al bancherilor si se va ajunge la un nou ciclu de neadecvare a capitalului. Daca stim aceste lucruri, ce facem? Cred, la fel ca altii, ca increderea, avand o componenta emotionala, depinde foarte mult de calitatea bancherului”, a declarat Isarescu la aniversarea a 20 de ani de la infiintarea Institutului Bancar Roman, citat de Mediafax.
In acelasi context, guvernatorul Bancii Centrale a apreciat ca relatia de credit este in primul rand umana si de incredere, fiind, in secundar, si o relatie tehnica, lucru care face ca etica si profesionalismul sa fie doua valori esentiale in acest domeniu.
Isarescu: “Adam Smith vorbea de intr-o societate in care normele etice erau foarte puternice”
Seful BNR a facut o trimitere la cunoscutul economist Adam Smith, pe care l-a citat in interpretarea …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *