Isarescu: ROBOR nu este manipulat. BNR nu se joaca cu politica monetara. Replici acide intre guvernatorul BNR si Daniel Zamfir

UPDATE??Sedinta a inceput cu un schimb de replici intre presedintele comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir (ALDE), si guvernatorul BNR Mugur Isarescu.?
“Am observat ca in opinia publica este o confuzie, au impresia ca BNR e condusa de o singura persoana. Nu este asa, are o conducere colectiva de aceea am venit cu intregul Consiliu de Administratie. Nu ca sa impresionam”, a spus Isarescu, cu trimitere la atacurile lui Zamfir la adresa sa.

Isarescu a fost intrerupt de senatorul Daniel Zamfir. “Aici noi punem intrebarile si dvs raspundeti. Noi facem regulile. Dvs sunteti responsabil de politica monetara. Am o rugaminte, nu este conferinta de presa, este o audiere”, a spus senatorul ALDE.
“Ma lasati sa vorbesc?”, a replicat Isarescu.
“Va las. A fost un lung sir de declaratii contradictorii ale dvs despre ROBOR. Cand ati spus adevarul?”, l-a intrebat Zamfir pe guvernatorul BNR.
“In ambele cazuri”, a raspuns Isarescu.
Dupa care guvernatorul BNR a inceput sa explice semnificatia ROBOR.
“ROBOR este un indice al pietei interbancare, formata din banci care au conturi deschise la BNR, sa luam cifra 40. Alimentarea cu lichiditate a trezorieri se afla prin aceasta piata interbancara. BNR nu are niciun cont. Noi ne luam banii tot prin banci”, a spus Isarescu.
Dupa mai multe schimburi de replici, a intervenit si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Acesta a cerut ca discutia sa se desfasoare eficient si fara intreruperi.?
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a spus ca exista o intelegere intre banci, dar nu de tip cartelar, iar ROBORUL nu poate fi manipulat.
“ROBOR nu este manipulat. Nu exista o intelegere de tip cartel intre banci. (…) ROBOR a crescut, este normal, avand in vedere ca si inflatia a crescut”, a spus Isarescu.

Guvernatorul a subliniat ca BNR nu se “joaca cu politica monetara”, iar dobanzile din piata au crescut in pas cu inflatia.

“Dobanzile au crescut in pas cu inflatia. (…) Cand inflatia era foarte scazuta, negativa, nu exista un deficit de cerere, cu cresteri salariale mari. Era inflatie negativa si o crestere economica mare. Atunci, BNR a lasat dobanda la 1,75%”, a spus Isarescu.

Isarescu a subliniat ca “dobanzile mici sunt de domeniul trecutului”, in contextul in care inflatia a crescut semnificativ in ultimul an.
________
Presedintele Comisiei economice, Daniel Zamfir, a precizat ca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *