Istoria New Balance, brand-ul de pantofi de sport cu o ascensiune fulminanta in ultimii ani
In ultimii ani, brand-ul de pantofi de sport cu cea mai rapida și spectaculoasa ascensiune, este New Balance. Cu siguranța ai vazut și tu pe strada, la munca, in parc, chiar și printre prietenii tai, celebrii “adidași” cu litera N imprimata pe ei. Mulți sunt atrași de moda, alții de culorile vii, in timp ce alții sunt incantați de comoditatea și durabilitatea acestor pantofi. Dar care e istoria acestei companii și care e explicația pentru fulminanta ascensiune a acestui brand?
Povestea incepe la startul secolului trecut, in Statele Unite ale Americii, mai exact in Massachussets, patria celebrelor universitați Harvard și MIT. Pe atunci, la inceputul secolului XX, pantofii nu erau atat de “chic”, nu exista tehnologia de azi, iar alergatul nu era un sport practicat la scara larga.
Parintele New Balance – sau NB – se numea William J. Riley și, ca mulți cetațeni americani ai epocii, era un imigrant provenit din Marea Britanie. Riley era preocupat de incalțari, dar și de sanatatea clienților sai. De aceea, este cel care a inventat suportul plantar in trei puncte, flexibil, pentru pantofi, fiind inspirat din mecanica ghearelor de pui din curtea sa și de echilibrul pe care acestea il dau puilor de gaina. Suportul plantar inventat de Riley oferea talpii un balans mai bun și un confort sporit. De aici pana la numele “New Balance” a mai fost doar un pas.
Pana prin anii 60, compania fondata de Riley impreuna cu asociatul sau, Arthur Hall, “New Balance Arch Support Company”, s-a ocupat doar de fabricarea de suporturi plantare pentru alte firme de incalțaminte, axandu-și strategema de marketing țintind oamenii cu job-uri care necesita mult timp de stat in picioare.
Din anii 60, odata ce Eleanor, fiica lui Arthur Hall, a devenit proprietara companiei, a inceput fabricarea propriei linii de incalțaminte. Primul model a fost “Trackster”, primul model de pantofi de alergat cu talpa increțita.
Primele modele de “adidași” New Balance au fost purtate de membrii echipelor de track ale universitaților din Boston, iar publicitatea se facea “din gura in gura”, astfel ca succesul de serie s-a lasat așteptat. Abia dupa 1972, cand compania a fost cumparata de Jim Davies, a inceput sa cunoasca o ascensiune fulminanta. In prezent, una din fiecare trei perechi de incalțaminte sportiva vanduta in Europa este New Balance, iar compania americana și-a deschis o fabrica in Marea Britanie, pentru a face fața cererii de pe Batranul Continent. In prezent, compania opereaza mai multe fabrici, din SUA pana in China și Vietnam.
Din 2012, New Balance a intrat și pe piața fotbalului, devenind sponsorul tehnic al unei multitudini de echipe celebre, precum Liverpool, Sevilla, Standard Liege, Athletic Bilbao, Celtic, Lille, FC Porto sau naționalele statelor Panama și Costa Rica. La un nivel mai mic, New Balance produce și echipament complet pentru tenis, baschet, rugby, ciclism, cricket, baseball și, evident, atletism.
New Balance a devenit un brand de echipament sportiv dar mai ales de incalțaminte cautat și dorit de majoritatea tinerilor, atat pentru brand-ul sau, cat și pentru calitatea produselor sale.