Jane”s Defence: Cheltuielile militare ale Romaniei depasesc, in premiera, in 2016, 3 miliarde dolari, mai mult decat bugetele cumulate ale Ungariei si Cehiei

Cheltuielile pentru aparare ale Romaniei vor depasi in premiera in acest an pragul de 3 miliarde dolari, mai mult decat bugetele cumulate pentru aparare ale Ungariei si Cehiei si peste sumele alocate in aceasta privinta de Grecia, insa Romania, ca si celelalte state din regiune, au o mare vulnerabilitate in raport cu Rusia pentru ca nu dispun de sisteme moderne de aparare antiracheta, arata publicatia speciala “Air and missile defence in Europe”, realizata in noiembrie de trustul britanic Jane”s Information Group si citata de News.ro.
Publicatia analizeaza sistemele de rachete si de aparare antiracheta din Europa si ultimele dezvoltari de pe continent in aceasta privinta, in contextul unor tensiuni tot mai mari intre statele NATO si Rusia in ultimii doi ani.
Trustul media Jane”s Information Group, specializat in domeniul militar si al serviciilor secrete si care detine publicatii precum Jane”s Defence Weekly sau?Jane”s International Defence Review, a trecut in revista si bugetele statelor de pe continent, in publicatia ilustrata cu fotografii de la exercitiul mixt romano-american Patriot Shock V,?desfasurat in perioada 1-12 noiembrie la poligonul Capul Midia.
La acest exercitiu a fost adusa, in premiera pentru Romania, o baterie americana de aparare anti-racheta Patriot, cu interceptori Pac-2 si PAC-3, din Germania.?
In 2016, cele mai mari bugete pentru aparare din zona estica a continentului, fara a lua in calcul Rusia si Turcia, au fost alocate de Polonia (9,2 miliarde dolari), Romania (3,08 miliarde dolari), Grecia (2,7 miliarde dolari), ?Ucraina (2,4 miliarde dolari), Cehia (1,8 miliarde dolari) si Ungaria (1,1 miliarde dolari), restul statelor din zona avand bugete militare de sub 1 miliard de dolari.?
Spre comparatie. Rusia cheltuie in acest an in jur de 65 miliarde dolari pentru aparare, adica 5,4% din PIB, potrivit estimarilor internationale.?
Bugetul initial al Ministerului Apararii pentru 2016 a fost stabilit la 11,2 miliarde lei (echivalent cu circa 2,8 miliarde dolari), insa acesta include de anul trecut si cheltuielile cu pensiile speciale ale militarilor.
Rectificarile bugetare din august si noiembrie au redus bugetul ministerului, insa Guvernul a majorat plafonul de credite de angajament cu 5 miliarde lei si a ridicat limitele la achizitiile pentru inzestrare.
Astfel, actul normativ prin care s-a facut ultima rectificare bugetara prevede ca, “in vederea finalizarii unor achizitii de echipamente militare, se autorizeaza Ministerul Apararii Nationale sa efectueze virari de credite bugetare si de angajament, intre capitole bugetare si intre programe, peste limitele prevazute, cu incadrarea in prevederile bugetare aprobate”.
In plus, Executivul a decis ca achizitiile de echipamente sau reparatiile de tehnica de lupta pot fi finantate si din fondul de rezerva al guvernului, ceea ce face dificila calcularea cheltuielilor efective pentru aparare ale Romaniei.?
2016 este primul an, dupa mai multe decenii, in care bugetul pentru aparare al Romaniei il depaseste pe cel al Greciei, tara care are, inca, un produs intern brut (PIB) mai mare decat cel al Romaniei.?
De asemenea, bugetul pentru aparare al Romaniei depaseste bugetele cumulate pentru aparare ale Ungariei si Cehiei, arata datele Jane”s.?
Anul trecut, dintre statele luate in calcul de expertii Jane”s, Romania se situa pe locul al patrulea dupa valoarea PIB, principalul indicator care masoara dimensiunea unei economii.
Astfel, PIB-ul Romaniei a fost anul trecut de 160,4 miliarde euro, sub nivelul indicatorului din Polonia (429,8 miliarde euro), Grecia (175,7 miliarde euro) si Cehia (167 miliarde euro), arata datele Eurostat.?
Totusi, economia romaneasca este semnificativ mai mare decat cea a Ungariei (109,7 miliarde euro) si Ucrainei (81,7 miliarde euro).
Pentru acest an, PIB-ul Romaniei este estimat sa urce la circa 170 miliarde euro, urmand ca in 2019 sa depaseasca in premiera pragul de 200 miliarde euro.
Partidele politice s-au angajat anul trecut, la solicitarea presedintelui Klaus Iohannis, sa aloce cel putin 2% din PIB pentru aparare incepand din 2017.
In cazul in care guvernul care va rezulta dupa alegerile parlamentare din 11 decembrie va respecta intelegerea, anul viitor, Romania va aloca pentru aparare in jur de 3,5 miliarde euro.
Jane”s estimeaza un buget de cheltuieli militare de 3,5 miliarde dolari (o suma mai mica la valoarea in euro, in functie de paritatea euro/dolar din 2017), urmand ca, in 2020, bugetul pentru aparare al Romaniei sa ajunga la aproape 4,3 miliarde dolari.
Romania are echipamente militare depasite la aproape toate capitolele, iar inzestrarea cu echipamente moderne necesita sume importante si programe derulate pe mai multi ani si in mai multe cicluri electorale.
In 2016, Romania a facut un pas important in asigurarea securitatii aeriene, una dintre marile vulnerabilitati in materie de aparare a tarii, primind primele sase avioane americane F16 A/B Block 15 MLU modernizate la standardul M 5.2 dintr-o escadrila de 12, din care noua cumparate de la Portugalia, iar trei furnizate de Statele Unite.
Insa expertii in aparare spun ca Romania are nevoie de cel putin patru escadrile, adica 48 de avioane – nivel asumat, de altfel, la intrarea in NATO – pentru a fi capabila sa isi apere spatiul aerian in mod adecvat.
Alte doua programe importante de inzestrare au fost demarate in 2016.
Primul prevede achizitia a patru corvete noi de la grupul olandez Damen, care ar urma sa fie produse pana in 2020 la santierul Damen Galati si menite sa asigure in special protectia antisubmarin, in contextul cresterii flotei rusesti de submarine din Marea Neagra.
Contractul, negociat de armata si care ar trebui acordat prin incredintare directa, a fost blocat deocamdata de conducerea Parlamentului, care trebuie sa-si dea acordul la propunerea Guvernului.
Un al doilea contract important prevede producerea tot in Romania, printr-o societate mixta – Romanian Military Vehicle Systems -?realizata intre compania de stat UM Moreni si grupul german?Rheinmetall, a noilor transportoare blindate amfibii 8X8 pentru Fortele Terestre.?
Compania mixta va produce circa 550 de transportoare amfibii, iar circa 50 de blindate Boxer (neamfibii) ale?Rheinmetall vor fi importate din Germania.?
Cele 600 de transportoare vor echpa batalioanele de infanterie dotate in prezent cu TAB-uri vechi, in afara unui batalion, care este dotat cu transportoare usoare Piranha.
Si implementarea acestui contract depinde, insa, de decizia viitorului guvern.
In urmatorii ani, Romania are, insa, nevoie de modernizarea fregatelor cumparate in 2004 din Marea Britanie si care au o dotare foarte slaba cu echipamente, dar si de schimbarea sau modernizarea tancurilor, in conditiile in care Armata dispune, in prezent, de mai putin de 100 de tancuri modernizate?TR-85 M1 Bizonul, care este insa doar de generatia a treia, cu un …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *