Japonia comemoreaza 63 de ani de la atacul nuclear din Hiroshima

Japonia comemoreaza 63 de ani de la atacul nuclear din Hiroshima

Zeci de mii de persoane au respectat miercuri un moment de reculegere in orasul japonez Hiroshima, cu prilejul celei de a 63-a comemorari a primului atac nuclear din istorie, in timp ce primarul orasului a criticat statele care refuza sa renunte la arsenalul nuclear.

La ora locala 08.15 a rasunat un clopot, in momentul in care bomba denumita “Little Boy” a fost lansata asupra orasului, provocand moartea a zeci de mii de persoane imediat si a altora, si mai multe, ulterior, din cauza radiatiilor.

“Noi cei care dorim abolirea armelor nucleare suntem majoritari”, a precizat primarul Tadatoshi Akiba intr-un discurs rostit la Peace Memorial Park, la care a participat si ambasadorul Chinei (putere nucleara) si premierul japonez Yasuo Fukuda si unii supravietuitori ai acestui atac.

“Anul trecut 170 de state au votat in favoarea rezolutiei ONU a Japoniei cerand abolirea armelor nucleare. Numai trei state, printre care si Statele Unite s-au opus acestei rezolutii”, a precizat acesta.

Statele Unite si alte puteri mondiale se tem ca Iranul fabrica arme nucleare, in timp ce Teheranul pretinde ca programul sau nuclear este destinat producerii de energie. Washingtonul si alte state au amenintat cu mai multe sanctiuni impotriva Iranului pe care il acuza de tergiversare in solutionarea problemei.

Primarul orasului Hiroshima si-a luat angajamentul de a face mai multe pentru a-i ajuta pe supravietuitorii cu afectiuni fizice si mentale in urma atacului din 1945, declansat de Statele Unite in ultimele zile ale celui de al doilea razboi mondial, urmat la cateva zile de atacul asupra orasului Nagasaki.

Media de varsta a supravietuitorilor este de peste 75 de ani, Akiba anuntand ca va comanda un studiu privind afectiunile emotionale ale acestora.

Fukuda a impartasit unele dintre opiniile lui Akiba, afirmand ca intentioneaza sa demareze o campanie impotriva armelor nucleare si va incerca sa ii ajute pe cat mai multi dintre cei afectati de expunerea la radiatii.

“Nu trebuie sa repetam un eveniment atat de trist (…) Trebuie sa transmitem mesajul mai departe generatiei copiilor nostri”, a declarat un martor prezent la ceremonie, citat de televiziunea NHK.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *