Jean-Claude Juncker: Perioada de tranzitie post-Brexit va fi probabil prelungita

“Aceasta prelungire a perioadei de tranzitie va avea loc probabil, este o idee buna”, a declarat seful executivului european. “Nu este cea mai buna idee (…) dar cred ca ne ofera spatiu pentru a pregati viitoarea relatie in cel mai bun mod posibil”, a mai spus el.
Daca cele doua parti ajung la un acord cu privire la termenii separarii lor, Regatul Unit va continua, pana la sfarsitul anului 2020, sa aplice si sa beneficieze de toate regulile UE, contribuind la bugetul sau, dar fara a participa la luarea deciziilor.
Ideea prelungirii acestei perioade, cu un an de exemplu, a fost mentionata in timpul negocierilor de duminica dintre cele doua parti. Scopul ar fi sa atenueze tensiunile in legatura cu situatia frontierei dintre Irlanda si Irlanda de Nord, care a devenit principalul obstacol in calea incheierii unui acord inaintea iesirii Regatului Unit din UE la sfarsitul lunii martie 2019.
Insa acest lucru ar insemna un an suplimentar de contributii ale Londrei la bugetul european, o perspectiva care ii nemultumeste pe sustinatorii britanici ai unei rupturi clare si rapide de UE.
“Problema duratei perioadei de tranzitie nu a fost abordata ieri de liderii celor 27 de state”, a declarat joi presedintele Consiliului European, Donald Tusk.
El a reamintit ca cele 27 de state ale UE au acceptat anul trecut propunerea premierului britanic Theresa May privind o “perioada de tranzitie de circa doi ani”. “Prin urmare, daca Marea Britanie a decis ca o prelungire a perioadei de tranzitie ar fi utila pentru a ajunge la un acord, sunt sigur ca liderii europeni ar fi gata sa priveasca acest lucru in mod pozitiv”, a adaugat el.
Premierul britanic Theresa May a confirmat anterior ca Uniunea Europeana si Marea Britanie studiaza posibilitatea extinderii cu “cateva luni” a perioadei de tranzitie post-Brexit. “O idee noua care a …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *