Jens Stoltenberg, la Adunarea NATO: Un atac impotriva unuia dintre aliati va fi un atac impotriva tuturor

“NATO este o alianta care isi tine promisiunile. Spunem ceea ce facem si facem ceea ce spunem (…) Ne adaptam la noile provocari de securitate cu care ne confruntam, ne extindem prezenta in estul Aliantei, sporind raspunsul nostru in fata provocarilor, crescandu-ne rezistenta in fata amenintarilor, sprijinindu-ne partenerii si aducand cooperarea cu Uniunea Europeana la un nou nivel. Am participat la toate discutiile grupurilor multinationale si m-am intalnit cu membri ai trupelor aliate, in Estonia, Letonia, Lituania si Polonia. Trupele operationale se afla la fata locului, sunt pe deplin operationale. Si stiu ca un atac impotriva unuia dintre aliati va fi un atac impotriva tuturor”, a spus Jens Stoltenberg in discursul sau din sesiunea plenara a AP NATO, gazduita de Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
Pe de alta parte, oficialul aliat a tinut sa remarce importanta cresterii prezentei NATO si in zona Marii Negre. “”Pilotii canadieni zboara alaturi de pilotii romani si cei italieni lucreaza impreuna cu colegii lor bulgari. Desfasurarile noastre de trupe sunt un raspuns direct la actiunile si amenintarile Rusiei fata de Ucraina. Aceasta reactie a NATO este proportionala cu angajamentele noastre nationale si internationale””, a explicat Jens Stoltenberg.
El a lansat un apel catre Moscova de a se implica in angajamentele internationale, intrucat NATO nu vrea sa izoleze Rusia si nu doreste un nou “razboi rece”, iar actiunile Aliantei au drept scop sa previna si nu sa produca conflicte.
Pe de alta parte, Jens Stoltenberg s-a referit la situatia din Afganistan, accentuand ca instabilitatea din aceasta tara, din Orientul Mijlociu si din nordul Africii a inspirat atacurile teroriste din tari membre ale NATO.
“”NATO a jucat un rol in lupta impotriva terorismului pentru multi ani si operatiunea noastra militara cea mai mare de pana acum a fost in Afganistan, unde, astazi, avem 13 mii de militari din 39 de tari membre si partenere ale NATO, care formeaza fortele din Afganistan pentru a stabiliza aceasta tara””, a mentionat secretarul general …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *