Jim “The Mad Dog” Mattis, secretarul american al Apararii, a demisionat, facand referire la diferente de opinie cu Donald Trump

Demisia lui Mattis vine la o zi dupa ce Trump a anuntat retragerea trupelor americane din Siria, sustinand ca ISIS a fost invinsa.
James Mattis, conform unor surse diplomatice, s-ar fi dus la Casa Alba joi dupa-amiaza pentru a-l convinge pe Trump sa accepte o retragere treptata a trupelor americane din Siria si sa permita ramanerea a catorva sute de soldati in teritoriul sirian..
El se opune si planurilor lui Trump de a micsora semnificativ numarul soldatilor americani in Afganistan. Demisia sa sugereaza ca eforturile sale de a-l convinge pe presedinte au esuat.
Mattis a comunicat ca va ramane in functie pana pe 28 februarie 2019 pentru a permite numirea unui succesor care sa fie si aprobat de Senat. Plecarea sa reprezinta, cel mai probabil, un semnal de alarma pentru aliatii SUA din Europa care il vedeau ca fiind un reprezentant al continuitatii politicii de aparare a SUA intr-o administratie marcata de haos.
Mattis a subliniat importanta aliatilor si a NATO in scrisoarea sa de demisie.
“Ceea ce am crezut mereu este ca puterea noastra ca natiune este legata de puterea sistemului nostru unic si vast de aliante si parteneriate. Desi SUA raman o natiune indispensabila pentru lumea libera, nu ne putem proteja interesele sau sa indeplinim acest rol cu succes fara sa ne mentinem aliantele puternice si sa ne respectam aliatii”, a scris Mattis.
“Similar, cred ca trebuie sa fim hotarati si clari in abordarea noastra fata de acele tari ale caror interese strategice sunt in conflict cu ale noastre”, a scris el, facand referire, cel mai probabil, la Rusia si China.
“Viziunea mea privind tratarea cu respect a aliatilor si sa vedem cu claritate natiuni cu interese maligne si competitorii strategici …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *