Jocul periculos al Rusiei in Crimeea.

Parlamentul ucrainean a aprobat ieri componenta noului guvern si numirea pro-europeanului Arseni Iaseniuk ca premier. Crimeea vrea independenta, Rusia si-a masat un important dispozitiv militar la granitele cu Ucraina si declara ca va apara drepturile compatriotilor sai din Ucraina. Ianukovici, destituit de Parlament si ascuns la Moscova, se crede tot presedinte si cere interventia militara a Rusiei.
Pe fondul crizei din Crimeea, unde steagul rusesc flutura pe cladirea Parlamentului si se pregateste un referendum pentru independenta, seful noului guvern de la Kiev, Arseni Iaseniuk nu a ascuns amploarea sarcinilor care il asteapta, Ucraina fiind in pragul falimentului. Conturile publice sunt goale, totul a fost furat si comunitatea internationala a fost solicitata in vederea acordarii unor credite, Ucraina avand nevoie de 35 miliarde de euro.
Citeste si: Parlamentul din Crimeea a demis Guvernul local si anunta referendum pe 25 mai. Ucraina deschide o ancheta pentru “terorism” in Crimeea. Rusia promite sa respecte acordurile cu Ucraina
Problemele politice, riscul secesiunii Ucrainei si tensiunile din Crimeea sunt ingrijoratoare si presiunile internationale sunt in crestere pentru evitarea oricarei interventii rusesti. Presedintele interimar ucrainean, Olexander Turcinov a avertizat ieri Moscova ca Ucraina nu va tolera interventia rusa in treburile ei interne si orice implicare a militarilor rusi in Crimeea va fi considerata o agresiune. El a atentionat sefii Flotei Marii Negre ca “toti militarii trebuie sa ramana pe teritoriul prevazut in acordurile dintre Moscova si Kiev”.
Citeste si:?NATO: Rusia sa evite o escaladare a tensiunii din Crimeea
Asa cum se stie, peninsula rusofona din sudul Ucrainei, gazduieste in portul Sevastopol instalatiile si cladirile marinei ruse. Joi dimineata, insarcinatul cu afaceri ruse de la Kiev a fost convocat la ministerul de Externe ucrainean pentru a i se aminti ca “Rusia s-a declarat garant al independentei si integritatii teritoriale ale Ucrainei” si i s-a remis o nota prin care se cere ca militarii Flotei ruse de la Marea Neagra sa se abtina de la orice manevre in afara perimetrului unde sunt cantonati”.
Riscul conflictelor regionale
Arsen Avakov, ministrul de Interne ad-interim de la Kiev a anuntat ca fortele speciale ale politiei din Simferopol au fost puse in stare de alerta pentru a evita “o baie de sange in randul populatiei civile” si “evolutia situatiei in confruntare armata”. 100 de politisti au fost plasati in fata Parlamentului Crimeii, ale carui porti au fost blocate din interior unde se afla cativa barbati inarmati.
Citeste si:?Polonia avertizeaza asupra unui “joc periculos” in Crimeea
Rusia anuntase in ajun ca a pus in stare de alerta trupele sale – peste 150.000 – inclusiv cele aflate de-a lungul frontierei sale cu Ucraina. Ca reactie la aceste evenimente si intr-o aluzie directa la Rusia, secretarul de Stat american, John Kerry a facut apel catre “actorii externi” sa se abtina de la orice “provocare”. Iar secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen s-a declarat “ingrijorat de evolutiile din Crimeea” si a cerut Rusiei “sa nu intreprinda ceva care ar putea provoca escladarea tensiunii sau cauza neintelegeri”. O Ucraina “suverana, independenta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *