Jose Manuel Barroso: “Bulgaria indeplineste criteriile pentru aderarea la Schengen”. Romania mai asteapta

de Clarice DINU Postat la: 31.08.2012 19:55 Ultima actualizare: 31.08.2012 19:56

AFP/Mediafax Foto

Bulgaria o ia inaintea Romaniei in cursa pentru aderarea la Schengen. Daca ani de zile Bucurestiul s-a vazut nevoit sa astepte ca Sofia sa indeplineasca cerintele Bruxelles-ului, dupa criza politica declansata de USL, care a avut ca punct culminant suspendarea presedintelui Traian Basescu, lucrurile s-au schimbat.
“Bulgaria indeplineste criteriile necesare pentru aderarea la Spatiul Schengen, a declarat vineri, la Sofia, Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, adaugand ca solutionarea problemei aderarii la Schengen trebuie sa fie decisa in favoarea Bulgariei, potrivit novinite.com, citat de Mediafax. El a adaugat ca Sofia trebuie sa continue lupta impotriva crimei organizate si sa imbunatateasca rata de absorbtie a fondurilor europene. ?
Presedintele Comisiei Europene nu a facut nicio referire la Romania, desi pana acum tara noastra a fost mentionata in context de aproape fiecare data.
Ce a schimbat lucrurile
Semnalele Bruxelles-ului vin in contextul in care Comisia Europeana a decis ca Romania sa fie supusa unei evaluari suplimentare, la finalul acestui an, in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare(MCV) de care este conditionata aderarea la Schengen.
Chiar daca, initial, se convenise ca o decizie sa fie luata in luna septembrie a acestui an, mutarile de pe scena politica de la Bucuresti au starnit ingrijorarea si criticile dure ale Bruxelles-ului.
Pe 18 iulie, la prezentarea raportului MCV, Jose Manuel Barroso a sustinut ca evenimentele de la Bucuresti “au zdruncinat” increderea UE in Romania. “Vom continua sa monitorizam situatia (…) Un nou raport va fi adoptat pana la sfarsitul anului”, a spus Barroso, aratand ca prin acest document se va constata daca autoritatile de la Bucuresti au dat raspuns ingrijorarilor ridicate de Comisia Europeana.
El a asigurat ca va fi monitorizata in continuare “cu mare atentie” evolutia din Romania si respectarea angajamentelor asumate de catre premierul Victor Ponta pentru reinstaurarea respectului pentru statul de drept si independenta sistemului judiciar.
Scepticismul Germaniei
Pe 8 august, ambasadorul german la Bucuresti, Andreas von Mettenheim, a declarat, pentru Mediafax, ca, in opinia sa, este exclus ca statele UE sa decida asupra aderarii complete la spatiul Schengen inainte sa fi fost publicat in decembrie raportul suplimentar pe MCV, “cu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *