Jucariile Mattel sau interesele fara frontiere

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Autoritatile chineze isi manifesta cu malitiozitate satisfactia dupa ce grupul Mattel si-a facut, la sfarsitul saptamanii trecute, mea culpa in public. Gigantul american din domeniul jucariilor a retras in cursul verii peste 21 de milioane de produse fabricate in China afirmand ca reprezinta un risc pentru sanatatea copiilor. Vicepresedintele societatii, Thomas Debrowski, a declarat, vineri, la Beijing, ca „este foarte important ca fiecare sa inteleaga ca imensa majoritate a produselor retrase aveau un defect de proiectare din cauza Mattel, si nu a fabricantilor chinezi”.
Prilej pentru oficiosul „China Daily” sa publice cu litere mari in editia sa de luni: „Scuzele, chiar daca tardive, trebuie sa alunge suspiciunea consumatorului in legatura cu produsele fabricate in China si sa spele onoarea lucratorilor nevinovati care traiesc dintr-o munca cinsitita. Oricum, nu este prea tarziu pentru a recunoaste greseala, desi pagubele au fost produse deja”.
Retragerea jucariilor de pe piata a avut loc in contextul unor actiuni similare indreptate impotriva altor produse chinezesti. Marfuri textile, pasta de dinti si pneuri, considerate periculoase, au fost scoase de la vanzare de pe piata americana. Autoritatile de la Beijing au acuzat, la vremea respectiva, o campanie denigratoare pusa la cale in Statele Unite impotriva etichetei „Made in China”.

Paradoxal, la inceputul saptamanii trecute, presedintele grupului Mattel, Robert Ekert, a afirmat sub juramant, in fata membrilor Congresului american, ca fabricantii chinezi si subcontractorii acestora au ignorat standardele impuse de proiectant. Intr-un articol de opinie aparut recent sub semnatura sa in paginile cotidianului „Wall Street Journal”, el a pus accentul cu buna stiinta pe jucariile retrase din cauza continutului ridicat de plumb aflat in vopsea. „Este o preocupare majora pentru parintii americani”, avertiza el. Discursul s-a modificat vineri cand Mattel a admis ca a exagerat numarul jucariilor scoase de la vanzare din cauza vopselelor. Concernul a facut cunoscut ca o noua serie de teste a aratat ca nivelul plumbului nu depaseste standardele americane.
Daca vinovatia asumata de Mattel a provocat bucurie de partea chinezilor, in Statele Unite observatorii au privit cu suspiciune deznodamantul afacerii. „Ne aflam in fata unei premiere. Fara indoiala, este vorba despre o strategie voluntara pentru a evita frictiunile dintre distribuitor si furnizor”, comenteaza analistii. China este primul furnizor de jucarii la nivel mondial, cu o cota de 70% din piata, si livreaza 65% din totalul vandut de Mattel. In acest context, odata cu apropierea Craciunului este greu de presupus ca vreun distribuitor se poate lipsi de jucariile „Made in China”.

spot_imgspot_img