Judecarea in apel a dosarului lui Liviu Dragnea privind fraude la referendum, amanata doua luni

de Departamentul Social – Mediafax Publicat la: 28.09.2015 09:20 Ultima actualizare: 28.09.2015 11:26

Inainte de a merge in fata pesedistilor la Congres sa le ceara votul pentru validarea oficiala ca presedinte al PSD, functie lasata libera de Victor Ponta, Liviu Dragnea a mers azi in fata judecatorilor.

Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a amanat, luni, pana in 23 noiembrie, judecarea dosarului in care Liviu Dragnea este acuzat, alaturi de alti 70 de inculpati, de fraude la referendumul din 2012 pentru demiterea presedintelui Traian Basescu.
Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat duminica, la Alexandria, ca luni va merge la instanta suprema, si ca are speranta ca, mai devreme sau mai tarziu, “adevarul iese la iveala si dreptatea va triumfa”.

Dragnea a fost intrebat daca dosarul sau este motivul pentru care a declarat, la lansarea candidaturii la sefia PSD, ca exista un risc pentru el, liderul partidului spunand ca nu vrea “sa amestece lucrurile”.
“Ce am spus este suficient. Eu in general am sperante ca intotdeauna, mai devreme sau mai tarziu, adevarul iese la iveala si dreptatea va triumfa. Este o speranta care m-a animat tot timpul in viata. (…) Este o speranta pe care nu vreau sa mi-o pierd niciodata”, a spus liderul interimar al PSD.
Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost condamnat in 15 mai, de instanta suprema, la un an de inchisoare cu suspendare, in dosarul privind fraude la referendumul din 2012, pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Dragnea a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Prin aceeasi sentinta, alti inculpati din dosarul au primit pedepse de inchisoare cu suspendare sau au fost achitati. Decizia a fost contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) si de unii dintre inculpati.
Procurorii DNA arata, in apelul din dosarul “Frauda la referendum”, ca pedeapsa primita de Liviu Dragnea este prea mica raportat la gravitatea faptelor sale, acesta actionand ca si cum alegatorii sunt simple obiecte ce pot fi “extrase din casa prin oferirea de spectacole cu clovni” sau “cu forta”.
DNA arata, in motivele de apel, ca instanta a gresit individualizarea pedepsei aplicate lui Liviu Dragnea, “cuantumul simbolic de un an inchisoare si modalitatea de executare cu suspendare fiind incompatibile cu gravitatea infractiunii de folosire a influentei functiei de conducere din partid pentru obtinerea cvorumului la referendum, prevazuta de art. 13 din Legea nr. 78/2000”.
Procurorii mai arata ca in mod gresit au fost achitati alti 45 de inculpati, dintre care opt au avut calitatea de presedinti sectii de votare, iar 37 au fost membri ai unor sectii de votare. Astfel, magistratii cer judecatorilor condamnarea lui Liviu Dragnea si a celorlalti 45 de inculpati la pedepse “in cuantum concordant gravitatii faptelor”.
Potrivit procurorilor anticoruptie, instanta de fond a retinut ca probatoriul administrat in cursul urmaririi penale si al cercetarii judecatoresti confirma infractiunea retinuta in sarcina lui Dragnea.
“Concluzia logica ce se desprinde din intregul material probator, a retinut Instanta Suprema de fond, este aceea ca inculpatul Liviu Dragnea, in calitatea sa de coordonator al campaniei electorale, a fost cel care a dispus trimiterea mesajelor catre coordonatorii judeteni, acestea reprezentand solicitari de actiuni efective de natura a imbunatati procentul de prezenta la vot. De asemenea, si modul imperativ de formulare a mesajului exclude varianta ca el sa fi provenit de la o alta persoana: “Veti primi imediat 7 mesaje foarte importante. Va rog sa urmati cu strictete instructiunile”.Asa fiind, Inalta Curte, prin retinerea vinovatiei inculpatului Dragnea Nicolae-Liviu pentru transmiterea mesajelor mai sus aratate, a sanctionat folosirea de mijloace ilicite in acest scop, ce au transformat un demers legal intr-unul contrar legii, dar ca aceasta fapta are un pericol …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *