Judecatoarea care a bulversat lumea justitiei. S-a pensionat pentru Dragnea si Tariceanu, dar a revenit pentru Sova si Ghita

spot_img

Știri din aceeași categorie

DISTRIBUIE!

Judecatoarea Ana Maria Dascalu de la Curtea Suprema, care si-a anuntat pensionarea, motiv pentru care procesele lui Liviu Dragnea si Calin Popescu-Tariceanu vor fi reluate de la zero, a revenit in procesele lui Dan Sova si Sebastian Ghita si va da sentintele pe 25 septembrie. ?
Cum este posibil ca un judecator care si-a anuntat pensionarea pe 1 octombrie sa se retraga din procesele lui Dragnea si Tariceanu, invocand exact acest motiv, dar sa intre in procesele lui Sova si Ghita, unde sa judece si sa anunte chiar data pentru sentinte – 25 septembrie, cu cinci zile inainte de pensionare? Specialistii din justitie nu au un raspuns precis. O explicatie ar fi aceea ca procesele lui Sova si Ghita erau la sfarsit, la ultimele termene, in timp ce procesele lui Dragnea si Tariceanu erau departe de a fi finalizate. Astfel, judecatoarea Ana Maria Dascalu ar fi preferat sa se retraga din dosarele pe care stia ca nu are timp sa le incheie cu o pronuntare. Avocatul Daniel Fenechiu respinge aceasta varianta. a”Si procesul lui Dragnea era la sfarsit, lumea astepta deja pronuntarea. Totul este o facatura pentru a-i prelungi agonia lui Dragnea”, sustine avocatul.
Judecatorul Cristi Danilet, pe de alta parte, crede ca de vina pentru aceasta situatie cel putin ciudata este legislatia. Sau mai degraba lipsa ei.
a”Situatia aceasta nu este acoperita de legislatia noastra. Avem problema asta de cand am fost condamnati la CEDO, acum trei ani, in cazul Cutean contra Romania (CEDO a decis ca deciziile intr-un dosar ar trebui date de judecatorii care au fost prezenti si la procesul de administrare a probelor – n.r.) si de atunci si pana acum niciun ministru al Justitiei nu a indreptat Codul de Procedura Penala, astfel incat sa se spuna in concret cum se procedeaza cand unul din judecatorii unui complet este inlocuit. Nu scrie nicaieri. Nu scrie ce se intampla nici in cazul in care un proces este judecat de un singur judecator si el este inlocuit. Eu am avut cazuri in care am inlocuit un coleg si am mers mai departe, nu am reluat procesul de la zeroa”, a declarat judecatorul Cristi Danilet pentru „Romania liberaa”. „In acest moment, fiecare face cum il taie capul. Eu la Cluj inlocuiesc un coleg si merg cu procesul mai departe, altul la Bucuresti il reia de la zero. Este strict la latitudinea presedintelui de completa”, mai spune magistratul.
Cat despre cazul concret al judecatoarei Ana Maria Dascalu, Cristi Danilet este de parere ca magistratul era obligat sa intre in procese si sa judece pana la publicarea in Monitorul Oficial a decretului de eliberare din functie. „Daca se pensioneaza pe 1 octombrie, dansa este judecator pana la 30 septembrie si este obligata sa judece pana la aceasta data. E drept, cu anumite exceptii, daca este bolnava, daca este incompatibilaa??a”, concluzioneaza judecatorul Danilet.
Sova e si acum „consternata” de acuzatii
Daca din procesele lui Dragnea si Tariceanu judecatoarea Ana Maria Dascalu s-a retras, pe cele ale lui Dan Sova si Sebastian Ghita le-a continuat, completele de judecata stabilind, ieri, in ambele cazuri, data pronuntarii pentru 25 septembrie.
In cazul Sova, completul este format din Stefan Pistol, Ana Maria Dascalu si Cristina Geanina Arghir, adica acelasi complet care a decis pe 5 septembrie ca dosarele lui Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu sa fie reluate de la zero, cu reaudierea martorilor.
La ultimul termen de ieri, procurorul de sedinta a cerut condamnarea lui Dan Sova la inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. De asemenea, procurorul a cerut confiscarea de la fostul senator a 100.000 de euro, care ar reprezenta produsul traficarii influentei, precum si mentinerea sechestrului asigurator in vederea recuperarii acestei sume. De asemenea, reprezentantul DNA a cerut condamnarea lui Mihai Balan, fost director la CET Govora, pentru abuz in serviciu la inchisoare cu executarea pedepsei, si obligarea acestuia sa plateasca 1,3 milioane lei despagubiri.
In ultimul cuvant in fata instantei, Sova s-a declarat nevinovat, dar si a”consternata” de ceea ce i s-a intamplat de cand a fost pus sub acuzare. a”Pentru mine, tot acest dosar a fost una dintre cele mai dure lectii de viata. Am vazut care este in Romania statutul unui om acuzat. Am trait o excludere din societate din 2015. Aceste acuzatii nefondate mi-au distrus viata si cariera definitiv, pentru ca suspiciunea care planeaza asupra mea e insurmontabila in actuala societate. Traiesc de doi ani de zile …

spot_imgspot_img