Jumatate dintre americani vor religia in viata politica

Jumatate dintre americani sunt de parere problemele sociale si cele politice ar trebui sa constituie subiecte abordate in biserici, acestea trebuind sa se exprime in mod regulat pe aceste teme, arata un studiu al institutului Pew care indica o crestere sensibila a acestui concept fata de anul 2010.
Potrivit Mediafax, Statele Unite sunt divizate in aceasta problema: 49 la suta dintre americani vor ca bisericile si locasurile de cult sa participe la dezbaterile politice, fata de 43 la suta in 2010, in timp ce 48 la suta apreciaza ca ele ar trebui sa ramana in afara politicii, potrivit acestui studiu realizat la inceputul lui septembrie pe un esantion format din 2.002 persoane adulte. Marja de eroare este de 2,5 puncte procentuale.
Cresterea este adusa de republicani, care sustin in proportie de 59 la suta un rol sporit al religiei in politica, fata de 48 la suta in 2010, in timp ce in randul democratilor cifra a ramas aproape stabila. Pentru trei sferturi dintre republicani si jumatate dintre democrati este important ca reprezentantii lor in Congres sa aiba convingeri religioase puternice.
O majoritate importanta dar in scadere (de la 70 la suta in 2010 la 63 la suta in prezent) continua sa refuze ca bisericile sa faca apel oficial la votul pentru candidati in alegeri.
In paralel, o proportie record de 72 la suta dintre americani cred ca religia isi pierde influenta in viata americana, ceea ce o majoritate dintre ei regreta.
Jumatate dintre americani considera ca homosexualitatea este un pacat, fata de 45 la suta in mai 2013. Chiar daca marja de eroare a studiului este mai mare pentru subcategoriile de populatie, apare o diferenta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *