Jumatate dintre ONG-urile de utilitate publica nu respecta legea privind transparenta

Ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Civic, Violeta Alexandru, a prezentat, joi, in Guvern, o analiza cu privire la ONG-urile de utilitate publica, atragand atentia ca unele au primit acest statut in baza unor legi speciale, cu precadere in ani electorali, iar legislatia trebuie modificata, pentru a impune criterii mai clare de transparenta si responsabilitate.
Potrivit Ministerului pentru Consultare Publica si Dialog Civic, preluat de News.ro, 61% din cele 134 de asociatii si fundatii de utilitate publica nu si-au prezentat rapoartele de activitate in Registrul ONG de la Ministerul Justitiei, iar 49% nu le-au publicat in Monitorul Oficial. Dintre acestea, 17 organizatii nu au depus bilantul pentru anul 2015 si peste 40 dintre acestea inregistreaza debite la bugetul de stat, in suma totala de peste 1.700.000 RON.
Lista a fost prezentata de Guvern, alaturi de date precise privind rapoartele prezentate si extrasele situatiilor financiare din anii precedenti.
Pe aceasta lista se regaseste si?Fundatia “Institutul Social Democrat Ovidiu Sincai”, infiintata de PSD ca un “think-tank” social-democrat, si condusa de fostul premier Adrian Nastase. Institutul nu a mai fost activ in ultima perioada. Secretarul general al fundatiei este fostul secretar de stat din ministerul Muncii Adrian Dobre. Potrivit Guvernului, ISDOS nu a mai prezentat rapoarte de activitate din 2010 la Ministerul Justitiei si din 2012 in Monitorul Oficial.
Un alt ONG de utilitate publica, Asociatia pentru Implementarea Democratiei, condusa de Alexandru Cumpanasu, apropiat al PSD si al carui nume a fost vehiculat in 2015 si ca sef al TVR, propus de social-democrati, nu respecta criteriile stabilite de lege privind transparenta. AID nu a depus pentru 2015 rapoarte in Monitorul Oficial, dar le-a depus la Ministerul Justitiei.
Asociatia “Grupul pentru Dialog Social” (GDS), condusa de Magda Carneci si in a carei Consiliului Director se regasesc Andrei Cornea, Andreea Pora, Sever Voinescu si?Andrei Oisteanu, nu a depus rapoarte la Ministerul Justitiei decat in anul 2009 (o singura data in ultimii 12 ani, de cand sunt verificate aceste date), si niciodata in Monitorul Oficial, in ultimii 9 ani.
O alta institutie pe aceasta lista este Clubul Diplomatic Bucuresti, devenit ONG de utilitate publica in 2013, dupa ce primise deja in 1996 terenul in administrare prin Ministerul Afacerilor Externe. CDB nu a prezentat niciodata de la transformarea in ONG de utilitate publica rapoarte in Monitorul Oficial si nici la Ministerul Justitiei.
Un alt caz este cel al Fundatiei “Maresal Alexandru Averescu”, al carei scop este “reabilitarea Cercului Militar Buzau” si “transformarea acestui centru intr-un stabiliment public, destinat in primul rand promovarii si pastrarii traditiilor militare”. Presedinte de onoare este seful Statului Major General, Nicolae Ciuca. De la transformarea in ONG de utilitate publica, in 2013, nu a publicat decat un singur raport de activitate in Monitorul Oficial, in 2014, si niciodata la MJ.
Asociatia Magistratilor din Romania, transformata in asociatie de utilitate publica in 2008, a publicat majoritatea rapoartelor in Monitorul Oficial, dar nu a facut nicio informare catre Ministerul Justitiei.
Pe lista se mai afla si alte ONG-uri cunoscute, care nu respecta …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *