Kelemen Hunor: Obiectivul UDMR este un rezultat similar celui obtinut in 2008

Foto: Octav Ganea // Mediafax
Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, la Targu Mures, in fata delegatilor la Consiliul Reprezentantilor Unionali, ca obiectivul Uniunii in 2012 este obtinerea unui rezultat electoral similar celui obtinut in 2008, transmite corespondentul MEDIAFAX.Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a atras atentia delegatilor CRU ca 2012 este cel mai greu an electoral de pana acum, intrucat, dupa o perioada foarte grea, in care Uniunea si-a asumat guvernarea, o asteapta “o competitie fara precedent in comunitatea maghiara”.Kelemen a afirmat ca obiectivul UDMR este un rezultat similar celui obtinut in 2008.
“S-a vorbit de 3, 10 si 17 iunie, noi am fi putut accepta si 3 iunie, dar nu a fost o data potrivita pentru colegii nostri ortodocsi. Pentru noi in 2012 cea mai mare provocare este organizarea alegerilor locale si parlamentare. Cred ca e cel mai greu an al alegerilor locale si parlamentare, nu ca in anii trecuti ar fi fost usoare, dar acum e cea mai grea editie. Suntem dupa o perioada foarte grea. Dupa o perioada de guvernare unde ne-am asumat decizii guvernamentale, trebuie sa le cerem oamenilor increderea. Pe de alta parte, s-a creat a treia formatiune politica maghiara, deci al doilea partid (PPMT – n.r.). E o cale gresita. Vom avem o competitie fara precedent in comunitate maghiara, depinde de noi ce rezultate vom atinge”, a spus Kelemen Hunor.
El a adaugat ca reprezentantii UDMR au spus intotdeauna ca sunt deschisi la dialog, iar maghiarimea trebuie sa-si dea seama ca nu Uniunea este cea care a respins cooperarea.
“Am spus ca suntem adeptii dialogului, cooperarii, ca suntem deschisi, acum cateva zile am primit mesajul ca nu vom coopera. Acest lucru nu a depins de noi, maghiarii trebuie sa-si dea seama ca nu UDMR a respins cooperarea. Ne avem doar pe noi insine in 2012, iar obiectivul nostru este sa asiguram reprezentarea la nivelul anului 2008″, a aratat el.
Kelemen Hunor a adaugat ca pregatirea pentru alegeri trebuie sa aiba la baza obiectivele atinse, dar si sinceritatea si intelegerea.”Sa spunem ca ne ocupam de problemele comunitatii maghiare nu doar in campania electorala, ca stim care sunt solutiile, cunoastem probleme si mijloacele prin care le putem solutiona. Sunt convins ca in alegerile locale din acest an putem sa repetam rezultatele din 2008, pentru ca adversarii nosti politici au obiectivul de a aduna voturi si nu de a obtine mandate politice. (…) Avem 280 de primari, peste 2.000 de consilieri locali, obiectivul e ca dupa 2012 sa avem o echipa tot atat de puternica”, a spus Kelemen.
El a spus ca adversarii politici ai UDMR “incearca sa dezbine aceasta Uniune, care timp de 22 de ani a luptat pentru aceasta comunitate”.”Din acest punct de vedere, putem spune ca in ultimii 22 de ani am facut tot ce am putut face”, a spus Kelemen Hunor, adaugand ca a auzit ca “cineva” a vizitat in ultimele zile toate regiunile din Transilvania si si-a aplecat urechea catre oameni, dar a intarziat cate o ora si jumatate.El a adaugat ca, in 2008, cand PCM a participat la alegeri, a obtinut Primaria din Targu Secuiesc, insa ulterior primarul a fost arestat sub acuzatia de coruptie.
“Acesta e singurul rezultat al dansilor, noi avem destule, trebuie sa ne bazam pe ele. Maghiarii din Transilvania nu se asteapta la angoase, ci la rezultate, iar noi putem promite ca in felul in care am construit comunitatea pana acum o vom face si dupa 2012. Trebuie sa recastigam conducerea autoritatilor locale din Mures, Harghita, Covasna si sa pastram acele localitati unde suntem pe pozitie decizionala. Colegii nostri au muncit bine si cred ca putem castiga increderea alegatorilor”, a spus Kelemen.
Presedintele UDMR a aratat ca reprezentantii Uniunii au pierdut Targu Muresul inca din 2000 si il vor obtine doar cu un candidat de incredere, precum consilierul de stat in Ministerul Sanatatii Vass Levente.
“O vom face cu el in culorile UDMR. Parea ca anumite organizatii (CNMT – n.r.) l-ar fi sprijinit daca nu era candidat UDMR. Acest lucru nu e posibil, din motive pe care si dansii le cunosc. Cert e ca judetul Mures e foarte puternic, insa orasul Targu Mures e un oras cu mari probleme”, a spus Kelemen Hunor.
El a spus ca se refera la problemele legate de Scoala Generala 2, dar si la faptul ca in cursa pentru Primaria Targu Mures s-a inscris inca un candidat maghiar, “care a fost in fruntea unei organizatii UDMR si care poarta ranchiuna” (Benedek Imre, sprijinit de PCM, exclus din UDMR in 2008 – n.r.).
“Trebuie sa incepem pregatirea pentru alegeri uitand de frustrarile personale, nu trebuie niciun minut sa ne luptam noi intre noi, in Targu Mures sau in alta parte, ar fi cea mai mare greseala daca am intensifica tensiunile interioare (din interiorul comunitatii – n.r). Ar fi bine sa incheiem dezbaterile interne si sa le reluam abia dupa 10 iunie. Sa punem problemele in paranteza si sunt convins ca vom avea o reprezentare puternica in autoritatile locale in 2012. Si, cu aceasta, vom avea si o reprezentare parlamentara puternica, ce va conferi o siguranta”, a spus Kelemen Hunor.
El a adaugat ca, daca UDMR va avea o fractiune puternica in Parlament, “este o chestiune secundara” daca va fi la guvernare sau in opozitie.
“Am fost intrebat acum doua zile daca suntem pregatiti pentru rolul de a fi in opozitie. Am raspuns ca am mai fost in opozitie. Dar noi ne pregatim pentru ce e mai important – sa avem o fractiune puternica in Parlament, sa nu pornim in doua directii si sa ne pastram gravitatea. Comunitatea maghiara inca considera ca viitorul comunitatii e in mainile noastre si e obligatia noastra sa-l pastram. Sa fim credibili si sa promitem doar lucruri pe care le putem realiza. Sa schimbam unde e nevoie de schimbare si sa intarim echipele care au lucrat bine – in 95 la suta din cazuri oamenii nostri au lucrat bine. Va urez succes, consecventa, deschidere in directia oamenilor, de ei trebuie sa ne ocupam, nu de adversarii nostri. Iar la sfarsitul anului sa putem spune ca am primit increderea oamenilor pentru ca valorile pe care comunitatea le-a incredintat Uniunii sunt ale noastre si noi putem sa le ducem mai departe”, a conchis Kelemen Hunor.
Consiliul Reprezentantilor Unionali, miniparlamentul UDMR, care s-a intrunit, sambata, la Targu Mures, are pe ordinea de zi raportul presedintelui unional, discutii legate de acesta, dar si un punct legat de adoptarea unui regulament pentru desemnarea candidatilor Uniunii la alegerile locale.
Pe de alta parte, zece persoane au manifestat impotriva proiectului minier de la Rosia Montana in fata Palatului Culturii din Targu Mures, unde s-a desfasurat masa rotunda de mediere a UDMR, urmata de Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU).
Manifestantii au avut pancarte pe care scria, in romana si maghiara, “Uniti pentru a salva Rosia Montana”. Pe alte pancarte erau mesaje, in maghiara, precum “Promisiunea este o vorba frumoasa, dar respectarea ei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *