Kelemen Hunor: Referendumul trebuie urmat de o dezbatere in Parlament privind parteneriatul civil

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ca referendumul “este un subiect care din pacate nu a putut fi dezbatut rational in aceasta perioada”, iar de la inceput “au fost amestecate doua institutii fundamentale care trebuiau tratate separat, casatoria pe de o parte, si familia pe de alta parte”.
“Am impresia ca si dupa referendum mult timp inainte vom incerca sa vindecam ranile cauzate in aceasta dezbatere si in aceasta manipulare din toate partile”, a spus liderul UDMR, potrivit news.ro.
El a precizat ca pozitia sa si a Uniunii este aceea de participare la vot: “Trebuie sa participi la referendum, trebuie sa participi la vot. Democratia inseamna participare (…) Eu cred ca cei care boicoteaza referendumul sambata, s-ar putea sa se trezeasca duminica ca nu mai vor sa boicoteze, ca vor sa mearga”.
Kelemen Hunor considera ca “optiunile diferite, inclusiv privind viata de familie sau orientarile sexuale, trebuie respectate”.
“Diferentele trebuie sa se incapa, sa poata sa convietuiasca. Daca nu, atunci oamenii la un moment dat vor intra in conflict si nu este de dorit asa ceva. Mostenirea noastra comuna transilvaneana a aratat inca din secolele XVI – XVII ca diferite optiuni, religioase chiar, pot trai prima data in liniste in Europa, iar aceasta mostenire trebuie sa fie valabila si in secolul XXI. Diferentele vor exista, au existat, exista si astazi”, a spus liderul UDMR.
Referitor la referendum, el a mai adaugat ca, din punctul sau de vedere, va fi validat si “va avea de castigat initiativa cetateneasca”, dar votul “trebuie urmat de o dezbatere in Parlament privind parteneriatul civil”.
“Asa cum aproape toata lumea a promis, toata lumea a cerut, eu sunt convins ca se poate reglementa si trebuie reglementata acea institutie a parteneriatului civil, prin care cei care nu doresc sau nu pot sa incheie casatoria sa aiba institutia reglementata prin lege, prin care vor trai impreuna. Asa cum …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *